Hamas: Više nećemo puštati taoce

Izvor: B92, 24.Okt.2023, 22:49

Hamas: "Više nećemo puštati taoce"

Zvaničnik Hamasa rekao je da islamistička grupa više neće puštati taoce ako medicinskim zalihama i gorivom ne bude dozvoljeno da se dopremaju u pojas Gaze.

Hamas je u petak, uz posredovanje Katara, oslobodio dva taoca koji su američki državljani. Islamistička grupa drži preko 220 talaca, uključujući bebe i malu decu.

"Iz humanitarnih razloga, bezuslovno smo oslobodili četiri osobe, ali ako neko traži dalje oslobađanje talaca, moramo tražiti od međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajednice da izvrši veći pritisak na Izrael i otvori prelaz Rafa kako bi sanitet i gorivo mogli da uđu u Gazu", rekao je Osama Hamdan, član politbiroa Hamasa i predstavnik u Libanu.

Hamdan, blizak pregovorima o taocima, ističe da Palestinci imaju fundamentalno pravo na bolničko lečenje ako su izloženi svakodnevnim izraelskim vazdušnim udarima.

"Neophodno je da Izrael prestane da bombarduje naš narod kako bi osigurao oslobađanje kidnapovanih ljudi", rekao je Hamdan.

Najmanje 222 osobe kidnapovane su u napadu islamističkog Hamasa 7. oktobra na naselja, kibuce i muzički festival na jugu Izraela.

Tog dana Hamas je ubio preko 1.400 Izraelaca i državljana nekoliko drugih zemalja, gotovo svi civili.

Izraelski vazdušni napadi u Gazi u odmazdi ubili su više od 5.000 ljudi, saopštilo je ministarstvo zdravlja koje kontroliše Hamas.

Brojke, kako navodi agencija, ne mogu biti nezavisno potvrđene.

Hamas je na listi terorističkih organizacija EU i SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.