Hamas: Mnogi je stradalih taoca, teški uslovi za preživele

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 20:42

Hamas: Mnogi je stradalih taoca, teški uslovi za preživele

Hamas je saopštio da među Izraelcima koji su odvedeni kao taoci 7. oktobra ima mnogo mrtvih, a oni koji su dosad preživeli nalaze se u izuzetno teškim uslovima.

Hamasovi ekstremisti ubili su 1.200 Izraelaca u napadu na jug Izraela 7. oktobra i oteli su najmanje 250, navodi se u izraelskim izveštajima, prenosi Rojters.

Prema podacima ministarstva zdravlja koje kontroliše Hamas, u izraelskim vojnim operacijama u Pojasu Gaze ubijeno je više od 28.000 Palestinaca. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra, Hamas je oslobodio više od 100 izraelskih i stranih talaca, u zamenu za oslobađanje 240 palestinskih zatvorenika.

"Gubici među (izraelskim taocima) su postali veliki dok su preživeli u izuzetno teškim uslovimaUpozoravali smo više desetina puta na opasnosti koje prete izraelskim taocima, ali nas je (izraelsko) rukovodstvo ignorisalo", rekao je portparol oružanog krila Hamasa, Abu Obeida.

Vojni portparol Izraela, kontraadmiral Danijel Hagari rekao je u utorak da je od preostalih talaca u Pojasu Gaze, 31 izgubio život, navodeći da Hamas drži još 136 talaca u toj palestinskoj enklavi.

Klub palestinskih zatvorenika, organizacija koja dokumentuje i brine o svim palestinskim pritvorenicima, izdao je u utorak saopštenje navodeći da je od 7. oktobra izraelske službe bezbednosti uhapsile skoro 7.000 Palestinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BLISKOISTOČNI SUKOB - Međunarodni sud iz Haga: Nema potrebe za dodatnim merama zaštite prava Palestinaca u Gazi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2024, 09:48

Rat Izraela i Hamasa – 134. dan. Međunarodni sud pravde u Hagu (MSP) saopštio je da nema potrebe za uvođenjem dodatnih hitnih mera za zaštitu prava Palestinaca nakon izraelske ofanzive na Rafu, na jugu Pojasa Gaze.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.