Izvor: Politika, 24.Okt.2014, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haljine od vinila i mušeme

Dizajnerka Sonja Jocić posle školovanju u Srbiji master studije završila u Švedskoj, u tamošnjem centru tekstilne i modne industrije

Kolekcija „Lucidni snovi” beogradske dizajnerke Sonje Jocić, svojevrsni nastavak izrade modela nastalih u okviru njenog master rada na Švedskoj školi za tekstil, predstavljeni su u okviru 36. Beogradske nedelje mode agencije „Klik”.

Kako kaže dizajnerka, 15 ženskih modela opipljivi su rezultat istraživanja granice između >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svesti, refleksije odevnih predmeta, razlike nosivog i eksperimentalnog u odevanju. Publika je videla jakne, bluze, tkanine – odevne komade skulpturalnih formi, izrađene od netipičnih materijala: vinila, elastičnih traka-lastiša, poliestera, odnosno od mušema koje se koriste u domaćinstvu.

Sonja Jocić je u Beogradu završila Visoku strukovnu školu za tekstil, dizajn, tehnologiju i menadžment, a posle toga i master na švedskoj obrazovnoj ustanovi, smeštenoj u gradiću u blizini Geteborga, centru tekstilne i modne industrije ove skandinavske države.

– Imala sam i sreće pa sam ušla u grupu od 13 studenata iz celog sveta. Kolege su mi bile iz Pakistana, Meksika, Afrike. Prethodio je ozbiljan rad prilikom apliciranja za master studije – opisuje naša sagovornica put do usavršavanja na severu Evrope.

Kako pojašnjava Sonja Jocić, pristup u obrazovanju u dizajniranju garderobe u Švedskoj razlikuje se od onog koji se primenjuje u Srbiji.

– Više pažnje posvećuju teoriji, definisanju ideje, onoga što se nalazi „iza” i „dublje” od samog nosivog modela. Po njima moda je izraz ideje, priče, ali imaju i dovoljno praktičnog rada. Mogu da primetim da sam ponela sasvim solidno znanje iz Srbije koje je bilo bogatije od kolega koji su došli iz drugih delova sveta – ističe Sonja.

Ona za sada planira da ostane u Beogradu, ali i da ne prekine kontakte sa Švedskom. U jednoj tamošnjoj galeriji izloženi su njeni modeli, a ona se nada da će pokrenuti modnu liniju dostupnu u obe zemlje.

Prakse u kompaniji „Fift avenju”

Tokom studiranja Sonja Jocić je imala priliku da obavi praksu u kompaniji modnog brenda „Fift avenju šu riper” (Fifth Avenue Shoe Repair) u Stokholmu. Kao praktikant prošla je sve procese rada: od onog u ateljeu sa dizajnerima i konstruktorima odeće na razvijanju prototipa i idejnih rešenja, preko proizvodnje do snimanja i organizovanja revija u okviru Nedelje mode u Stokholmu.

A. C.

objavljeno: 24.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.