Halimi: Prekidamo razgovore s Vladom

Izvor: RTS, 23.Nov.2013, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Halimi: Prekidamo razgovore s Vladom

Lideri albanskih političkih partija sa juga Srbije odlučili da prekinu razgovore sa Vladom u Beogradu, rekao za RTS poslanik Riza Halimi. Premijer Ivica Dačić pozvao je Albance da ne prekidaju razgovore, jer nemaju s kim drugim da se dogovore.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi rekao je za RTS da su svi lideri albanskih političkih partija iz Bujanovca, Preševa i Medveđe odlučili da prekinu razgovore sa Vladom Srbije. Premijer Ivica Dačić rekao Albancima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Preševske doline da nemaju s kim drugim da se dogovaraju.

U pitanju je sedam tačaka koje se odnose na obrazovanje, zdravstvo, ekonomiju i pravosuđe. 

Halimi, koji je i poslanik u republičkom parlamentu, kaže da na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravljalo o novim merama u pravosuđu nije usvojen ni jedan njegov amandman.

On je amandmanima predložio da se u Preševu otvore Osnovni sud i Tužilaštvo, a u Bujanovcu Prekršajni sud i Tužilaštvo. 

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je tada da na jugu Srbije ima 1.100 Albanaca, što je, kako kaže Halimi, neistina. On tvrdi da ih ima 40.000.

Ne bežimo od toga da se izvrši popis stanovništva, ali u tom slučaju da se popišu i raseljeni sa Kosova i Metohije, kaže Halimi. 

Halimi je ocenio da je to diskriminatorni pristup prema Albancima i da se neće razgovarati dok se taj pristup ne promeni i poručio da su oni prvi za razgovor.

Premijer Ivica Dačić je tim povodom rekao da predstavnici Albanaca sa juga Srbije nemaju razloga da prekinu razgovore s Vladom, pozvavši ih da to ne rade jer nemaju s kim drugim da se dogovore.

Dačić je rekao i da su politički predstavnici Albanaca iz Preševa Bujanovca i Medveđe, koliko je obavešten, nezadovljni rešenjima o sudovima i tužilaštvima.

"Ne znam šta je u pitanju i mislim da za to nema razloga - i drugo ako neće da razgovaraju sa nama, s kim će - nemaju s kim drugim", rekao je Dačić novinarima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Halimi: Albanci s juga prekinuli razgovore s Vladom Srbije

Izvor: Press, 23.Nov.2013

Razlog za tu odluku, koja je doneta na jučerašnjem zajedničkom sastanku albanskih lidera u opštini Preševo, prevashodno je bilo, kako kaže Halimi, neprihvatanje nijednog amandmana koje je on uputio tokom rasprave o mreži sudova u Skupštini Srbije.. "Mi nismo doneli odluku o prekidu razgovora,...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.