Izvor: B92, 04.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Halimi: Podrška proevropskoj opciji

Preševo -- Riza Halimi smatra da bi za brže demokratske procese bilo dobro da se demokratski blok okupi oko Demokratske stranke.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje kaže da će izborna lista Koalicija Albanaca iz Preševske doline, ukoliko osvoji dva poslanička mandata i bude faktor koji će bitnije uticati na formiranje buduće Vlade Srbije, dati podršku demokratskoj i proevropskoj opciji.

"Nadam se da će se nova Vlada Srbije formirati bez podrške socijalista >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili radikala. Ja sam u kontaktu sa drugim predstavnicima manjina i verovatno bi sve manjine dale podršku toj opciji", rekao je Halimi.

Halimi kaže da je plan PDD i Demokratske uniije doline, koje zajedno učestvuju na izborima za parlament Srbije, da osvoje dva poslanička mandata.

Demokratska partija Albanaca poziva na bojkot zbog prisustva Žandarmerije na jugu Srbije, nerazvijenosti, neostvarivanja kolektivnih prava Albanaca i problemima u upotrebi službenog jezika i nacionalnih simbola, dok upravo to, prema rečima Halimija, za PDD predstavlja motiv za izlazak na izbore.

"Očekujemo da ćemo, preko naših legitimnih predstavnika u Skupštini, uspeti da te probleme brže i efikasnije rešavamo", rekao je Halimi.

On je kazao da će se koalicija Albanaca iz Preševske doline zalagati za decentralizaciju, regionalizaciju, bolji život Albanaca podizanjem nivoa bezbednosti, razvojem ekonomije i rešavanjem pravno-političkog statusa Albanaca u Preševskoj dolini.

Riza Halimi biće gost emisije Poligraf na TV B92 u 19 časova.

Proglašena lista Koalicije Albanaca

Republička izborna lista proglasila je izbornu listu "Koalicija Albanaca Preševske doline" i utvrdila da će ona na izborima učestvovati kao koalicija stranaka nacionalne manjine.

Listu koalicije, koju čini koalicija Partije za demokratsko delovanje Rize Halimija i Demokratska unija doline Skendera Destanija, potpisima je podržalo 3.145 birača. Za koalicije i stranke nacionalnih manjina minimum potpisa neophodnih za učešće na izborima je 3.000.

Izborna lista te koalicije biće pod rednim brojem 17 na glasačkim listićima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.