Hakovan sistem Stejt departmenta

Izvor: B92, 17.Nov.2014, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hakovan sistem Stejt departmenta

Sistem elektronske pošte Stejt departmenta, koja nije poverljivog karaktera, bio je meta hakerskih napada poslednjih nedelja, izjavio jedan visoki zvaničnik SAD

Ovaj zvaničnik je, kako prenosi Rojters, rekao da su se napadi događali gotovo istovremeno kada je upadano i u sistem Bele kuće.

Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da nijedan od poverljivih sistema nije ugrožen.

Delovi sistema koji nisu poverljivog karaktera trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su "zatvoreni", s ciljem da se poboljša njihova sigurnost, i biće uskoro ponovo onlajn.

"Stejt department je nedavno otkrio zabrinjavajuću aktivnost na delovima svog "nekategorisanog" imejl sistema. Nije bio ugrožen nijedan deo poverljivog sistema”, rekao je taj zvaničnik.

On je dodao da se trenutno radi na poboljšanju sigurnosti sistema.

"To je uticalo na saobraćaj "nekategorisanih" mejlova i na naš pristup javnim sajtovima, sa tog našeg glavnog sistema. Očekujemo da će naši sistemi vrlo brzo biti podignuti i u funkciji", dodao je.

Mreža Stejt departmenta bila je "provaljena" prošlog meseca, ali pogođeni sistemi nisu diskonektovani sve do ovog vikenda, prema informacijama federalnog informatičkog vebsajta nextgov.com.

Kako sa tog sajta navode, bilo je neuobičajenih aktivnosti u sistemu elektronske pošte i krajem oktobra.

Ovi upadi dogodili su se gotovo istovremeno kad i hakerski napadi na Belu kuću, Pošte SAD i Nacionalne službe za okeane i atmosferu, piše Rojters.

Američka pošta je ranije saopštila da je bila meta napada hakera koji su, kako strahuju, došli u posed podataka 800.000 zaposlenih u toj kompaniji, ali i klijenata koji su kontaktirali kol-centar pošte u prvih osam meseci ove godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.