Hakerski napadi u Srbiji: Zašto se šire lažne vesti?

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 13:25

Hakerski napadi u Srbiji: Zašto se šire lažne vesti?

Poslednjih dana na društvenim mrežama pojavljivale su se lažne vesti o navodnim hakerskim napadima na domaće kompanije.

Kako se govorilo, razne hakerske grupe probile su bezbednosne sisteme, pristupile poverljivim infoormacijama i zahtevale otkupnine. Ono što treba istaći je da, prema informacijama, nema dokaza da su se ovi napadi zapravo i dogodili.

Kako navodi Telegraf, izvor ovih lažnih vesti nije nikakva organizovana hakerska grupa, već pojedinci koji se lažno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavljajuu, želeći da stvore paniku i nesigurnost među korisnicima i kompanijama, ne bi li došli do nelegalne zarade.

Ovo nije nikakva nova taktika, ali je postala sve učestalija u digitalnom svetu u kome se informacije brzo šire i kruže, a provera njihove validnosti često izostaje.

Razlozi za širenje ovakvih lažnih vesti su brojni. Glavni motiv često leži u želji za sticanjem brzog profita nelegalne zarade. Strah i nesigurnost koje ove vesti izazivaju mogu primorati kompanije da plate otkup, misleći da će time zaštititi svoje podatke.

U drugim slučajevima, motivacija može biti jednostavna želja za priznanjem ili stvaranje haosa i zabune, navodi portal.

Tehnički aspekti ovakvih prevara obuhvataju korišćenje sofisticiranih metoda za falsifikovanje tragova i stvaranje uverljivih lažnih dokaza. Ovo može uključivati korišćenje naprednih tehnika obmane kao što su lažni mejlovi, lažne veb-stranice, i sofisticirani fišing napadi.

Posledice ovakvih lažnih vesti su dalekosežne: od nepotrebne panike među korisnicima i zaposlenima, preko finansijskih gubitaka, pa sve do potencijalne štete nanete reputaciji kompanija.

Iako su ove vesti očigledno lažne, one služe kao opomena o važnosti sajberbezbednosti i potrebe za kontinuiranim obrazovanjem i svesnošću o digitalnim pretnjama. Takođe, ovo je podsetnik za sve korisnike i kompanije da budu oprezni i da uvek provere validnost informacija koje dolaze iz nezvaničnih izvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

HAKERSKI NAPADI U SRBIJI: Prevara koja je učestala u svetu sve ČEŠĆA i kod nas - evo kako da se zaštitite!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024

Počinioci koriste sofisticirane metode..Poslednjih dana, na društvenim mrežama pojavljivale su se lažne vesti o navodnim hakerskim napadima na domaće kompanije. Priče su se širile o tome kako su razne hakerske grupe probile bezbednosne sisteme, pristupile poverljivim informacijama i čak zahtevale...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.