Hakeri sa fotografije klonirali otisak prsta ministarke

Izvor: Radio 021, 30.Dec.2014, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hakeri sa fotografije klonirali otisak prsta ministarke

Članovi hakerske mreže "Chaos Computer Club" tvrde da su uspeli da kloniraju otisak prsta nemačke ministarke odbrane Ursule fon der Lejen koristeći komercijalni softver i fotografije snimljene standardnim fotoaparatom na konferenciji za štampu.

Vest je saopštio jedan od članova CCC, Jan Krisler, na konvenciji hakerske mreže, osnovane pre 31 godinu, koja važi za najveće udruženje ove vrste u Evropi.

Krisler, poznat i kao Starbag, rekao je da su otisak ministarkinog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prsta dobili lako - skenirali su jednu njenu fotografiju na kojoj se jasno vidi njen plac, mada su koristili i druge slike snimljene iz raznih uglova tokom konferencije za štampu koju je Lejen održala u oktobru.

On je naveo da su ovim kloniranjem želeli da ukažu na nepouzdanost biometričkog sistema, koji se koristi u ličnim dokumentima, kao mera bezbednosti na uređajima Epl i Samsung, a primenjena je i za utvrđivanje identiteta glasača na glasačkim mestima tokom predsedničkih izbora u Brazilu ove godine.

"Posle ovog, političari će verovatno nositi rukavice kada se pojavljuju u javnosti", našalio se Krisler.

"Biometrički sistem koji se oslanja na statične informacije kao što su prepoznavanje lica i otisci prstiju nije lako falsifikovati, ali je većina ljudi svesna da on nije najpouzdaniji", izjavio je za BBC stručnjak za sajber bezbednost prof Alan Vudvord sa Univerziteta u Sareju, dodajući da je tendencija ka "živoj" biometriji, poput prepoznavanja vena na prstima i analize pokreta.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

PAZITE SA KIM DELITE SLIKE: Hakeri mogu da skeniraju otisak prsta sa obične fotografije

Izvor: Telegraf.rs, 30.Dec.2014

Ukoliko se stvarno brinete za sopstvenu bezbednost na internetu i podataka koji su sačuvani na vašem smartfonu, možda bi trebali da počnete da nosite rukavice. Naime, nemački haker, Jan Krisler, izjavio je da je uspeo da kopira otisak prsta osobe sa fotografije koja uslikana najobičnijom kamerom...Krisler,...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.