Hakeri otvaraju lažne profile poznatih: Na udaru Andrija Milošević i Aco Pejović

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Sep.2018, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hakeri otvaraju lažne profile poznatih: Na udaru Andrija Milošević i Aco Pejović

Budite oprezni

Sajber kriminalci ne kradu smo prave profile poznatih ličnosti na društvenim mrežama već i otvaraju lažne naloge, preko kojih apeluju na građane da im uplaćuju novac na račun zbog humanitarnih akcija.

Pročitajte i:

Žrtve hakera između ostalih bili su Aco Pejović i glumac Andrija Milošević, koji nisu imali svoje profile, nego su im bez njihovog znanja otvoreni lažni.

- Na meti ovakvih napada su uglavnom osobe koje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su poznate, ali neju svoj nalog na društvenim mrežama. Kriminalci prave njihove profile s kojih potom apeluju da im se uplaćuje novac. Pevač Aco Pejović bio je meta nepoznate osobe koja je napravila njegov nalog na Fejbuku. S tog profila se ta osoba dopisivala sa nekoliko žena , koje je lagala da je ostala bez novca zbog razvoda, pa su te žene uplaćivale izvesna novčana sredstva na račun – objašnjava dobro obavešteni izvor.

Glumac Andrija Milošević takođe je nekoliko puta oštećen jer je nepoznata osoba sa lažnog profila koji je glasio na njegovo ime apelovao da se skuplja novac za tada teško bolesnog Marinka Madžgalja.

- On je pre tri godine ispričao da mu s ejavila izvesna žena koja je rekla da je lažnom Andriji dala 20.000 evra i automobil. Glumac je nekoliko puta apelovao da on nema profil i da ljudi ne nasedaju – dodaje sagovornik.

- Aleksandar Milosavljević, nekadašnji tužilac za visokotehnološki kriminal, objašnjava da su ovakve stvari svakodnevica.

- Nisam siguran da ima dobre i efikasne zaštite od otimanja identiteta na taj način. Građani moraju sami da vode računa. Problem nastaje kada poznate ličnosti koje nemaju profil postanu meta ovakvih napada. Uvek prođe određeno vreme dok oni shvate da im je identitet ukraden – priča Milosavljević.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.