Hajka na Kurir

Izvor: Kurir, 19.Jun.2009, 05:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hajka na Kurir

BEOGRAD - Radio-televizija B92 zapretila je juče Kuriru ne samo podnošenjem privatne krivične tužbe za klevetu već i predlogom

UNS: PROTIV NOVINARSKIH LICENCI

Udruženje novinara Srbije usprotivilo se predlogu direktora medijske dokumentacije „Ebart“ Velimira Ćurguza Kazimira da se uvedu novinarske licence.

„Deseti član Evropske povelje o slobodi štampe izričito se protivi svakom državnom ograničavanju prava bavljenja novinarskom profesijom“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << saopštio je UNS. Ćurguz je, gostujući na B92, izjavio kako bi uvođenje licenci za novinare „razdvojilo prave i kvalitetne novinare od onih koji to nisu“.

KOLIKO JE PLAĆENO „STANJE NACIJE“?

Kurir je u toku jučerašnjeg dana došao do novih informacija koje ne samo da potvrđuju naše pisanje već i ukazuju da je saradnja NIS i B92 bila ispraćena s mnogo više para od navedenog iznosa od 300.000 evra. Konkretno, sponzorisanje emisije „Stanje nacije“ koštalo je više od pola miliona evra. Ni u NIS ni u B92 juče nisu želeli da govore na ovu temu iako smo pitanje uredno i na vreme prosledili i jednima i drugima.

KRIVIČNA PRIJAVA KURIRA PROTIV VERANA MATIĆA

Redakcija dnevnog lista Kurir podneće danas krivičnu prijavu protiv odgovornog urednika i suvlasnika TV B92 Verana Matića zbog niza neistina o dnevnom listu Kurir izrečenih u prilozima emitovanim u centralnim informativnim emisijama ove TV stanice.

Naime, u tekstu "Privilegovani", koji je objavljen u Kuriru 18.6.2009. godine, iznete su činjenice o poslovnim vezama TV B92 i Naftne industrije Srbije - činjenice koje niko od nadležnih u NIS nije demantovao. Tvrdnje Verana Matića "da je u pitanju hajka protiv B92 koja je počela neposredno posle završetka emitovanja 'Insajdera' koji je pogodio neke centre moći" u najmanju ruku su apsurdne. Pomenutim "centrima moći" i njihovim sumnjivim poslovima Kurir se bavio kada su ti "centri" bili daleko moćniji i u vreme kada su imali poslovne odnose sa TV B92.

Predlog Verana Matića da se "pored novčane kazne izrekne i odgovarajuća mera bezbednosti kako bi se otklonila opasnost da Kurir nastavi vršenje krivičnih dela" predstavlja do sada neviđen anticivilizacijski gest. Objavljivanje istinitih informacija nije krivično delo, a poziv državnim organima da se izreknu ovakve mere znači pritisak na nezavisno novinarstvo i slobodu pisane i izgovorene reči.

Spremni smo da svaku napisanu reč u tekstu "Privilegovani" odbranimo na sudu, ali nećemo dozvoliti da se srpska javnost zamajava bajkama o "centrima moći" koji stoje iza Kurira i da se na taj način skreće pažnja sa pravog problema, a to je kako je moguće da se novcem građana Srbije finansira rad privatne televizijske stanice čiji su suvlasnici, pored Verana Matića, jedan srpski i jedan mađarsko-američki tajkun.

Redakcija Kurira

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.