Izvor: B92, 28.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag ustupio prvi slučaj Srbiji

Hag -- Tribunal potvrdio odluku da ustupi Srbiji suđenje bivšem kapetanu JNA Vladimiru Kovačeviću za granatiranje Dubrovnika krajem 1991.

Žalbeno veće odbacilo je danas u potpunosti žalbu koju je Kovačević podneo protiv odluke suda od 17. novembra 2006. da njegov predmet prosledi vlastima Srbije.

"Ovo je prvi predmet koji je Međunarodni sud... prosledio Srbiji", piše u saopštenju.

Tužilaštvo treba da nadležnim vlastima Srbije u roku od 30 dana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preda prateći dokazni materijal uz optužnicu i sve druge dokaze.

Kovačević se Haškom tribunalu dobrovoljno predao 2003, a zatim je utvrđeno da je on mentalno oboleo zbog čega se nije ni izjasnio o krivici.

Tribunal je ubrzo odlučio da ga privremeno pusti na lečenje na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Prema danas objavljenoj odluci, Kovačeviću će - ako ikada bude sposoban za suđenje - biti suđeno pred sudom u Srbiji.

Kovačević je optužen zbog gađanja dubrovačkog Starog grada 6. decembra 1991, kada su dve osobe poginule, a tri ranjene.

Za taj zločin Tribunal je već osudio Kovačevićeve pretpostavljene, generala Pavla Strugara i vice-admirala Miodraga Jokića. Strugar je osuđen na osam, a Jokić na sedam godina zatvora. Jokić je prethodno priznao krivicu i svedočio je protiv generala Strugara.

Haški tribunal je do sada prebacio devet optuženih na suđenje u BiH, a jedan predmet koji se odnosi na dva optužena, prosledio je Hrvatskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.