Izvor: B92, 14.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag, slovenačke banke i Haradinaj

Ljubljana, Priština -- Haška tužiteljka istražuje poslovanje slovenačkih banaka zbog izjave ministra inostranih poslova te zemlje, tvrde mediji.

Posle pregleda poslovanja Razvojne banke u Banjaluci i banke Kasa u Prištini, Karla del Ponte namerava da istraži poslovanje i drugih slovenačkih banaka, tvrde Finance. Prema pisanju slovenačkog lista, Karla del Ponte je uzela pod lupu pomenute banke zbog nedavne izjave Dimitrija Rupela da bi Srbija mogla da nastavi pregovore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa EU i bez hapšenja Ratka Mladića.

Među tim bankama su mahom banke iz grupe Nove ljubljanske banke, i to Tuzlanska banka, Montenegro Podgorica, Tutunska banka Skoplje, Kontinental Novi Sad i LHB Beograd.

Prema rečima prvog čoveka slovenačke banke Faktor, koja je vlasnica 25,1 odsto deonica kosovske banke Kasa, finansijska policija pregleda i ostale banke na Kosovu u kojima su građani sakupljali novac za odbranu haškog optuženika Ramuša Haradinaja.

Finance nezvanično saznaju i da je, pre mesec dana, 40 osoba, istog dana, uplatilo po 9.000 evra na račun Fonda za odbranu Haradinaja.

Direktor Kase Milazim Abazi, koji je poslednjih dana u kućnom pritvoru, morao je da, po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, prijavi sve sumnjive ili uplate veće od 10.000 evra, što on nije učinio.

Riker prinuđen da objašnjava

Kućni pritvor nije sprečio Jahjaja Luku da i dalje bude savetnik premijera Agima Čekua, a šef UNMIK-a je morao pismeno da objasni da Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova, čiji je Luka član, nije na nišanu policije, piše prištinski list "Koha ditore".

Funkcioneri Alijanse za budućnost Kosova zatražili su od šefa UNMIK-a Joakima Rikera objašnjenje u vezi sa hapšenjem Čekuovog savetnika, tvrdi taj dnevnik na albanskom, pozivajući se na neimenovane izvore.

Istovremeno, "Ekspres" je objavio da su druge velike albanske političke stranke na Kosovu "amnestirale" Haradinajevu partiju.

"Demokratska partija Kosova Hašima Tačija i Demokratski savez Kosova, čiji je predsednik bio Ibrahim Rugova, oslobađaju krivice Alijansu za budućnost Kosova, iako veliki broj članova predsedništva te stranke ima probleme sa zakonom", naveo je list.

U odvojenom tekstu "Ekspres" piše da će optužnica koja Miljazima Abazija i Luku tereti za pranje više miliona evra, biti revidirana u roku od 30 dana. List je naveo da je tužilac "pobrkao neke datume" zbog čega je proces usporen.

Luka, jedan od rukovodilaca "Fonda Haradinaj" i Abazi, direktor "Kasa banke", uhapšeni su pre dva dana u Prištini zbog sumnji da su se bavili pranjem novca.

Pripadnici obaveštajne službe UNMIK-a za finansijsku istragu tražili su 25. januara informacije od "Kasa banke" o "Fondu Haradinaj", u koji je za potrebe odbrane Haradinaja prikupljeno više od 10 miliona evra.

Haradinaju, optuženom za ratne zločine na Kosovu, ovog meseca počelo je suđenje u Haškom tribunalu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.