Izvor: B92, 25.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag podiže optužnicu protiv Boškovskog

Skoplje -- Advokat Ljuba Boškovskog, Zvonimir Hodak, kaže da će haški tribunal podići optužnicu protiv njegovog klijenta.

Prema rečima Hodaka, koji se poziva na informacije koje je dobio iz Tužilaštva Tribunala u Hagu, optužnica protiv bivšeg makedonskog ministra policije biće podignuta zbog intervencije u skopskom selu Ljuboten, za vreme sukoba 2001, u kojoj je ubijeno deset Albanaca.

On očekuje da će se to dogoditi do kraja ove godine i da će haški >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sud o tome izvestiti njega i Komisiju za saradnju sa Tribunalom u Vladi Hrvatske, pošto je Boškovski hrvatski državljanin.

Podsetimo, Boškovski se već četiri meseca nalazi u istražnom zatvoru u Puli zbog drugog slučaja, ubistva šest Pakistanaca i jednog Indijca kod Raštanske lozje nadomak Skoplja. Istovremeno, savetnik Boškovskog u vreme kada je bio ministar policije, Zoran Krstevski, optužio je upravu zatvora u Puli da se prema Boškovskom odnosi "kao da je Osama bin Laden", dodajući da je Boškovskom narušeno zdravlje.

S druge strane, skopski list "Dnevnik" najavljuje da će optužnica biti podignuta i protiv šefa glavnog štaba rasformirane Oslobodilačke narodne armije Gzima Ostrenija, koji je i visoki funkcioner Demokratske unije za integracije- članice makedonske vladajuće koalicije. List tvrdi da haško Tužilaštvo priprema dosije da bi pokrenulo optužnice protiv Ostrenija zbog zločina protiv civila tokom konflikta u Makedoniji 2001.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.