Izvor: B92, 01.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Tri izjašnjavanja o krivici

Hag -- Sledeće nedelje pred Haškim tribunalom o krivici će se izjasniti Sreten Lukić, Ljubiša Borovčanin i Vinko Pandurević.

Oni su pred tim sudom optuženi za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Takođe, nastavljaju se i suđenja bivšem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću i još dva procesa.

U nastavku suđenja Miloševiću, koji je optužen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i genocid u BiH, u korist >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbrane, svedočiće Radovan Paponjak, koji je uoči i za vreme rata na Kosovu 1999. bio načelnik SUP-a u Peći.

U utorak, 3. maja, o krivici po optužnici za genocid nad

srebreničkim Muslimanima u leto 1995, izjasniće se tadašnji komandant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske Vinko Pandurević. On se iz Srbije dobrovoljno predao Tribunalu 23. marta, a u prvom pojavljivanju pred sudijom, sedam dana kasnije, zatražio je da se o krivici izjasni u roku od 30 dana, na šta po pravilima suda ima pravo.

Isto pravo iskoristio je i general policije Srbije Sreten Lukić, optužen za ratne zločine nad kosovskim Albancima u prvih šest meseci 1999. Generala Lukića, za vreme sukoba na Kosovu komandanta štaba MUP-a Srbije u pokrajini, vlasti Srbije su u Hag prebacile 4. aprila.

U četvrtak, 5. maja, bivši zamenik komandanta specijalne policijske jedinice RS Ljubiša Borovčanin izjasniće se pred sudijom da li je kriv ili ne po optužbni za genocid u Srebrenici 1995. Borovčanin je iz Beograda dobrovoljno doputovao u Hag 1. aprila, a 7. aprila je odložio izjašnjavanje o krivici.

Tokom sledeće sedmice, u Hagu će biti nastavljena i suđenja bivšem komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oriću, optuženom za zločine nad Srbima iz okolnih sela, i oficirima Armije BiH Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, koje optužnica tereti za ratne zločine nad hrvatskim i srpskim civilima u srednjoj Bosni.

U toku je i proces kosovskom Albancu Beću Bećaju, optuženom za uzmemiravanje ključnih svedoka optužbe sa suđenja pripadnicima OVK Fatmiru Ljimaju, Haradinu Baljaju i Isaku Muslijuu, kojima se sudi za zločine nad Albancima i Srbima 1998.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.