Izvor: B92, 10.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Svedočenje Suroija

Hag -- U prvom delu svedočenja u Haškom tribunalu Veton Suroi uglavnom odgovarao na pitanja odbrane koja su se odnosila na pregovore u Rambujeu.

Član kosovskog pregovaračkog tima Veton Suroi pojavio se kao svedok tužilaštva u procesu koji se vodi protiv šestorice bivših srpskih i jugoslovenskih zvaničnika za zločine na Kosovu. "Nikola Šainović je bio čovek koji je najbliži Miloševiću kada se radilo o Kosovu", rekao je Suroi, dodajući da mu je to rekao nekadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američki ambasador Kristofer Hil.

Kao član kosovskog pregovaračkog tima u Rambujeu, Suroi je i sam stekao utisak da je Šainović "značajan deo vremena" bio politički lider delegacije iz Beograda, odnosno da je primetio da je za vreme pregovora odlazio na konsultacije sa Miloševićem.

Milan Milutinović nije direktno učestvovao u pregovorima, rekao je Suroi, kao i da je bivši predsednik Srbije povremeno dolazio iz Beograda da učestvuje u tom poduhvatu.

Suroi je potvrdio da je bivša američka sekretarka Medlin Olbrajt tada albanskoj delegaciji rekla da će ih međunarodna zajednica napustiti ako ne potpišu sporazum koji je predložila Kontakt grupa u februaru 1999, a da će Srbi, ako ne potpišu, biti bombardovani.

Odbrana je u kasnijem ispitivanju insistirala na detaljima pregovora u Rambujeu, dokazujući da je beogradska delegacija insistirala da se potpišu principi Kontakt grupe, dok je albanska delegacija odbijala da potpiše sporazum u kojem se ne spominje referendum o nezavisnosti Kosova. Suroi je potvrdio da je tada albanska delegacija insistirala na referendumu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.