Izvor: B92, 07.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Još osmoro novinara optuženo

Zagreb -- Osmoro hrvatskih novinara primilo je pozive za saslušanje pred haškim istražiocima zbog objavljivanja povreljivih informacija.

Ti novinari, urednici i komentatori se sumnjiče da nisu poštovali Haški sud zato što su objavili dodatak optužnice protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača u vreme kad je taj dodatak imao oznaku poverljivosti.

Kako je rečeno u zagrebačkom županijskom sudu, gde su stigli haški pozivi, osmoro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinara bi trebalo da, u svojstvu osumnjićenih lica, razgovaraju s haškim istražiocima narednih dana u kancelariji suda u Zagrebu.

Hrvatski mediji preneli su da se radi o bivšem zameniku glavnog urednika informativnog programa Hrvatske televizije Goranu Rotimu, uredniku HTV-a Đurici Dropcu, novinaru Josipu Šariću, novinaru "Večernjeg lista" Davoru Ivankoviću, novinarima "Slobodne Dalmacije" Siniši Paviću i Jasni Babić, novinarki "Jutarnjeg lista" Snježani Pavić i komentatoru tog lista Ivanu Zvonimiru Čičku.

Osmoro novinara osumnjičeno je zbog objavljivanja imena sedam visokih vojnih i političkih zvaničnika, kako tadašnjih, tako i sadašnjih, koji su u dodatku optužnice protiv Gotovine, Čermaka i Markača navedeni kao učesnici udruženog zločinačkog preduzeća.

Zbog objavljivanja sedam imena ranije su osumnjičeni bivši urednik Informativnog programa HTV Vladimir Rončević i glavni urednik "Slobodne Dalmacije" Mladen Pleše, koji su s haškim istražiocima razgovarali u Zagrebu 9. oktobra.

Nakon razgovora sa svim osumnjičenim, Hag bi trebao da odluči hoće li protiv njih podići optužnice ili odustati od krivičnog gonjenja.

Imena iz dodatka haške optužnice protiv trojice hrvatskih generala prvi je objavio HTV u maju ove godine, dok je "Slobodna Dalmacija" prva objavila sadržaj tajnog dodatka, s kojeg je nekoliko dana kasnije skinuta oznaka poverljivosti.

Nakon objaljivanja, hrvatskim medijima je iz Haga stiglo upozorenje da bi mogli snositi posledice, a raspravno veće u predmetu trojice hrvatskih generala odlučilo je da pokrene istragu o okolnostima pod kojima je u Dnevniku HTV objavljen sadržaj poverljivog objašnjenja optužnice.

U dodatku optužnici, koji je u Hrvatskoj izazvao burne reakcije, tužilaštvo je kao članove udruženog zločinačkog poduhvata uvrstilo više generala, obaveštajaca i dvojicu ministara, koji su s Gotovinom, Čermakom i Markačem, kao i pokojnim predsednikom Franjom Tuđmanom, ministrom odbrane Gojkom Šuškom i načelnicima Glavnog štaba Hrvatske vojske Jankom Bobetkom i Zvonimirom Červenkom sproveli plan etničkog čišćenja Srba u Krajini za vreme i nakon Oluje.

Na listi su i Rahim Ademi i Mirko Norac, kojima se sudi za ratne zločine u Medačkom džepu 1993. godine, s tim da je Norac ranije osuđen na 12 godina zatvora i zbog masovnih likvidacija Srba u Gospiću 1991. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.