HUTI ZADALI OZBILJAN UDARAC AMERICI I BRITANIJI: Najavljena radikalna promena na Crvenom moru

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jan.2024, 08:04

HUTI ZADALI OZBILJAN UDARAC AMERICI I BRITANIJI: Najavljena radikalna promena na Crvenom moru

Rat na Bliskom istoku prelazi u ozbiljno taktičko nadmudrivanje.

Član Vrhovnog političkog saveta jemenske militantne grupe Huti, Muhamed Ali El Huti predložio je danas međunarodnim brodskim kompanijama i ministarstvima saobraćaja da objave da brodovi koji prolaze kroz moreuz Bab El Mandeb u Crvenom moru nemaju veze sa Izraelom, kako ih ne bi napadali Huti.

On je napomenuo je da je ovaj predlog „jednostavno i jeftino rešenje“ za deeskalaciju tenzija u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Crvenom moru.

- Ovo je lak korak koji vas štiti od ucenjivanja Amerike i Velike Britanije i troškova transportnog osiguranja - poručio je Ali El Huti na mreži X (Tviter) i dodao da ovaj korak ne zahteva militarizaciju Crvenog mora i neće štetiti međunarodnoj plovidbi.

Prema njegovim rečima, na ovaj način jača se poverenje jemenskih oružanih snaga da brodovi deluju transparentno i sprečava SAD i njene saveznike da eksploatišu more i militarizuju ga, prenosi jemenska agencija Saba.

Houthi spokesman:

If merchant ships want to avoid attacks in the Red Sea, they must declare that they have "no relations with Israel." pic.twitter.com/940icsHctI

— Globe Eye News (@GlobeEyeNews) January 8, 2024

- Brodovi bi nastavili da plove bezbedno bez ikakvih prepreka i izbegli nevolje okretanja oko Rta dobre nade. To je lak i jeftin način - naveo je predstavnik pokreta Huti.

Ako brod da odgovarajuću izjavu, ali potom ipak krene ka izraelskoj luci, biće stavljen na „crnu listu“ i zaplenjen sledeći put kada pokuša da pređe Crveno more, upozorio je El Huti.

On je ponovio da jemenske oružane snage rade u Crvenom moru da bi zaustavile "zločinačku terorističku izraelsku agresiju i ukinule opsadu Gaze".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.