HUTI UPOZORAVAJU: Neće napadati brodove u Crvenom moru, pod jednim VAŽNIM  uslovom

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jan.2024, 11:26

HUTI UPOZORAVAJU: Neće napadati brodove u Crvenom moru, pod jednim VAŽNIM uslovom

Otkriveno šta brodovi treba da urade da bi se zaštitili

Brodovi koji prolaze kroz Mandebski moreuz neće biti na meti jemenskih Huti pobunjenika ako njihovi operateri izjavljuju da nemaju veze sa Izraelom, rekao je član Vrhovnog političkog saveta Mohamed Ali al Huti.

Mohamed Ali al-Huti je svim međunarodnim brodarskim kompanijama i ministarstvima transporta preko naloga IKS-a rekao da ima „jednostavan i ekonomičan” predlog, a to je da operateri brodova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji se približavaju moreuzu izjavljuju: „Nemamo veze sa Izraelom”.

El Huti je upozorio da će, ako budu prevareni i brod ode u izraelsku luku, biti na crnoj listi i zaplenjen sledeći put kada pokuša da uđe u Crveno more.

- Taj korak ne zahteva militarizaciju Crvenog mora i neće naneti štetu međunarodnom brodarstvu - istakao je on, ponovivši da je krajnji cilj Huta „zaustavljanje zločinačke izraelske terorističke agresije i ukidanje opsade Gaze“.

Huti, koji vladaju severnim Jemenom i kontrolišu veći deo jemenske obale Crvenog mora, ranije su upozorili da nameravaju da napadnu sve brodove za koje sumnjaju da plove ka ili iz Izraela.

Prvobitno su gađali samo brodove koji su bili povezani sa Izraelom, međutim, kako prenose mediji, poslednjih dana su gađani i brodovi koji plove pod zastavama drugih zemalja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.