HUTI ONEMOGUĆILI KOMUNIKACIJU IZMEĐU EVROPE I AZIJE: Pogođeni podmorski kablovi u Crvenom moru

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2024, 11:19

HUTI ONEMOGUĆILI KOMUNIKACIJU IZMEĐU EVROPE I AZIJE: Pogođeni podmorski kablovi u Crvenom moru

Procene su da šteta nije toliko značajna

Jemenski Huti pogodili su četiri podmorska komunikaciona kabla u Crvenom moru između Džede u Saudijskoj Arabiji i Džibutija, koji su tom prilikom oštećeni, čime je ugrožena komunikacija između Evrope i Azije.

Kako navodi Gloubs, u pitanju su kablovi kompanija AAE-1, Seacom, EIG i TGN, i ovaj napad izazivao je ozbiljan poremećaj internet komunikacije između Evrope i Azije, pri čemu se najveća šteta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oseća u zemljama Zaliva i Indiji.

 Procene su da je šteta po komunikacijske aktivnosti značajna, ali ne i kritična, jer kroz isti region prolaze i drugi kablovi koji povezuju Aziju, Afriku i Evropu, a koji nisu pogođeni.

Popravka podvodnih kablova može potrajati najmanje osam nedelja, prema procenama, a uz to postoji rizik od novog napada Huta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.