HUTI NE POSUSTAJU! Nastavljaju rat sa Amerikom RAKETIRALI brod u Crvenom moru

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 11:55

HUTI NE POSUSTAJU! Nastavljaju rat sa Amerikom RAKETIRALI brod u Crvenom moru

Još jedan napad militantne grupe iz Jemena

Američka Centralna komanda (CENTCOM) saopštila je danas da su jemenski Huti, sa teritorije Jemena pod kontrolom te grupe, ispalili dve protivbrodske balističke rakete u Crveno more, usmerene prema trgovačkom brodu "Pinokio", ali da nema povređenih niti štete na plovilu.

Potparol Huta, Jahja Sarea, prethodno je izjavio da je napadnut brod koji je okarakterisao kao "američki", ali je, prema javnim bazama podataka >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kojima upravljaju tragač plovila "Equasis" i Međunarodna pomorska organizacija UN (IMO), "Pinokio" ​​kontejnerski brod pod zastavom Liberije, a u vlasništvu je kompanije "OM-MAR 5 INC" registrovane u Singapuru, prenosi Rojters.

Sarea je istakao da će Huti pojačati svoje vojne operacije tokom Ramazana u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze. Snage SAD i velike Britanije u ponedeljak su izvele vazdušne napade na lučke i male gradove u zapadnom Jemenu, a u napadima je ubijeno najmanje 11 ljudi, dok je 14 povređeno, izjavio je portparol međunarodno priznate vlade Jemena.

Napadi Huta na brodove u Crvenom moru poremetili su globalni komercijalni pomorski transport i prisilili kompanije da se preusmere na duže i skuplje pomorske rute oko Južne Afrike.

Huti su saopštili da napade izvode u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu protiv Izraela, a kao odgovor na te napade, Sjedinjene Države i Britanija u januaru su počele udare na ciljeve Huta u Jemenu.

Izvor: Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.