HUMANOST BOGATIH NA DELU: SAD dele 60 miliona doza AstraZeneke drugim državama

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2021, 20:56

HUMANOST BOGATIH NA DELU: SAD dele 60 miliona doza AstraZeneke drugim državama

Meksiko i Kanada su pitali Bajdenovu administraciju da im da više doza, a i ostale zemlje su se prijavile da dođu do oksfordske vakcine

 SAD će podeliti ceo kontigenta vakcina AstraZeneke drugim državama onog trenutka kada vakcina prođe revizije saveznih zdravstvenih službi, a u pitanju je 60 miliona doza koje će biti donirane narednih meseci, rečeno je u Beloj kući.

Ovaj potez proširuje planove administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena o podeli četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << miliona doza vakcina Meksiku i Kanadi.

AstraZeneka se koristi u svetu, ali u SAD još nije dobila dozvolu Američke agencije za hranu i lekove (FDA).

Na ovaj korak se Bela kuća odlučila nakon što je obnovljeno davanje vakcine Džonson i Džonson, a uz to, Amerikanci mogu da prime i vakcine Fajzer/Bajonteka i Moderne.

- S obzirom na veliki broj vakcina koje SAD već daju i koje je FDA odobrila, a pošto AstraZeneka nije odobrena za upotrebu u Americi, oksfordska vakcina nam neće biti neophodna narednih nekoliko meseci. Zbog toga, SAD traže opcije da podele doze AstraZeneke sa drugim državama čim to bude moguće - rekao je koordinator Bele kuće za kovid-19 Džef Zajents.

Oko deset miliona doza AstraZeneke treba da prođu reviziju FDA, kako bi se ispunili standardi o kvalitetu proizvoda, dodao je Zajents.

- Taj proces bi mogao da bude završen u narednih nekoliko nedelja. Još 50 miliona doza su u raznim fazama proizvodnje i moći će da se isporuče u maju i junu, zavisno od dozvole FDA - rekao je predstavnik Bele kuće.

Još se ne zna gde će doze AstraZeneke otići.

.

Doze će biti donacija američke vlade, koja se dogovorila sa britansko-švedskom kompanijom o 300 miliona doza, iako se AstraZeneka susrela sa problemima u proizvodnji i isporuci.

AstraZeneka se u SAD pravila u fabrici u Baltimoru, nakon čega je obustavljena proizvodnja jer je došlo do mešanja supstance sa vakcinom Džonson i Džonson, pa AstraZeneka traži novu fabriku u SAD za pravljenje preostalih ugovorenih doza, dodaje američka agencija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.