HTEO DA ZAGRLI HITLERA I DIGNE GA U VAZDUH: Bio je spreman da žrtvuje život za Nemačku, a ona ga je kasnije tretirala kao izdajnika

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Mar.2024, 19:47

HTEO DA ZAGRLI HITLERA I DIGNE GA U VAZDUH: Bio je spreman da žrtvuje život za Nemačku, a ona ga je kasnije tretirala kao "izdajnika"

Priča o čoveku koji je "zadnjim zagrljajem" pokušao da ubije Hitlera
Rudolf Kristof Frajher fon Gersdorf bio je nemački oficir koji je imao plan kako da završi Drugi svetski rat - ubistvom Adolfa Hitlera. Pokušao je to na današnji dan, 21. marta 1943. godine. Kao što i znamo, nije uspeo, ali njegov pokušaj i plan svakako je vredan pomena.
Rođen je 1905. u plemićkoj porodici iz Šleske, porodice u kojoj je vojna tradicija bila vrlo važna. Gersdorf je završio Prusku vojnu akademiju, a u Drugom svetskom ratu učestvuje od 1939. kada je njegova jedinica učestvovala u invaziji na Poljsku. Kasnije će, kao oficir glavnog štaba, učestvovati i u nemačkom napadu na Francusku....

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.