HRVATSKO-BOSANSKA GRANICA JUČE U BLOKADI: Aktivisti traže slobodan prolaz migrantima

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2021, 07:16

HRVATSKO-BOSANSKA GRANICA JUČE U BLOKADI: Aktivisti traže slobodan prolaz migrantima

Aktivisti blokirali juče hrvatsko-bosansku granicu

Na desetine aktivista koji zastupaju ljudska prava juče su privremeno blokirali hrvatsku granicu sa Bosnom i Hercegovinom kako bi protestovali protiv migracione politike Evropske unije.

Demonstranti su zahtevali da Granična agencija za EU, Fronteks, bude ukinuta i da države prekinu da zaustavljaju migrante koji žele da se domognu zapadne Evrope, javlja AP.

Aktivisti su nosili transparente na kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je pisalo "stop deportaciji" i "nijedan čovek nije ilegalan", a pritom su i parkirali automobile i uzvikivali slogane protiv politike EU.

Incidenata nije bilo, pošto je hrvatska policija stajala u blizini.

Hrvatski policajci su se ranije suočili sa optužbama da su upotrebili silu da vrate migrante u Bosnu i Hercegovinu, ali su hrvatske vlasti demantovale te navode.

Na hiljade ljudi je ostalo u BiH, dok čekaju šansu da pređu u Hrvatsku, koja je članica Evropske unije, a onda odatle nastave dalje ka Zapadu.

Član grupe za ljudska prava iz italijanskog Trsta, Frančesko Čibati, kaze da su demonstranti došli sa idejom da zahtevaju da se svima odobri pravo da zatraže azil.

On je dodao da su nevladine organizacije iz Španije, Nemačke, Francuske, Austrije i Slovenije podržale protest.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.