HRVATSKI VOJNI ANALITIČAR PRIZNAO: Srbija je spremnija i bolje naoružana od Hrvatske

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2024, 15:13

HRVATSKI VOJNI ANALITIČAR PRIZNAO: "Srbija je spremnija i bolje naoružana od Hrvatske"

Tvrdi da je služenje obaveznog vojnog roka neophodno za Hrvatsku

Izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona o slanju vojske u Ukrajinu, kao i ideja da se u Hrvatsku vrati vojni rok, i to na tri meseca za mladiće, otvorila je temu borbene spremnosti Hrvatske. Vojni analitičar Marinko Ogorec kaže da obavezni vojni rok obavezno treba vratiti, čak i za žene, i da je Srbija trenutno vojno spremnija od Hrvatske.

- Vraćanje obaveznog vojnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << roka? Moj odgovor je kratak i jasan - da. Koliko bi on trebao da traje, zavisi od toga šta se želi i kakva bi to obuka bila. U tri meseca koja se spominju, mogla bi da se napravi dobra temeljna obuka, i to ako se ona dobro isprogramira i strukturira. Tada ona može da bude delotvorna i uspešna. Mladići bi u tom periodu naučili da rukuju osnovnim naoružanjem, da izvrše početna gađanja, nauče samozaštitu i kako da se ponašaju u kriznim situacijama i kako da se zaštite na bojnom polju - rekao je Ogorec za Danas.hr.

- Po meni, zapravo, nije trebalo ni suspendovati proces vojne obuke, ali je možda bilo potrebno drugačije sve organizovati, drugačije sprovoditi vojnu obuku - kaže on.

S obzirom na to da je Hrvatska suspendovala služenje obaveznog vojnog roka, na pitanje hoće li moguće njegovo vraćanje izazvati otpor u javnosti pa i bunt, pre svega mlađih generacija, Ogorec smatra da se zato vojnim obveznicima treba nešto ponuditi.

- Moguće je da se pojavi stav da je to gubitak vremena, a on to ne bi trebao da bude ako se država za to pobrine. Na primer, vojni rok bi mogao da se prizna kao radni staž čak i duži od tri meseca jer je vojnik na raspolaganju 24 sata. Tada odlazak na obvezno služenje vojnog roka više nije gubitak vremena, nešto se dobija. Može da se ponudi i stipendiranje, potom mogućnost zapošljavanja u Oružanim snagama ili državnoj službi po povlašćenim uslovima - navodi Ogorec.

- Ja se zalažem za to da žene ravnopravno služe obvezni vojni rok, i to pod istim okolnostima i uslovima. Praksa je pokazala da su žene daleko delotvornije od muškaraca u vojsci. To je jednostavno tako. One ranije nisu išle u vojsku jer je ratovanje zahtevalo sirovu fizičku snagu pa su muškarci bili u prednosti. Danas ratovanje to ne zahteva i žene su operativnije od muškaraca.

Komentarisao je i stanje naoružanosti Hrvatske i Srbije.

- Istina je da se Srbija intenzivno naoružava i u teoriji politike to se sad naziva - bezbednosna dilema koja se izaziva kod komšija. Naime, postavlja se jasno pitanje - zašto se Srbija naoružava? Ali svaka zemlja ima pravo na to i niko joj to ne može osporiti. Hrvatska je istovremeno u određenoj meri zanemarila svoje Oružane snage, to se sad oseća i vidi. Revitalizacija naših Oružanih snaga biće znatno skuplja, intenzivnija i opterećenija nego da smo to radili u kontinuitetu 20 godina - kaže Ogorec za Danas.hr.

- Srbija je vojno spremnija. Srbija je trenutno više naoružana od nas. Još nemaju obvezni vojni rok, ali razmišljaju o vraćanju. Hrvatska po tom pitanju prati trendove, Nemačka takođe razmišlja o istom, Švedska ga je vratila - kaže.

Nastavlja da to pitanje ne bi trebalo da izaziva nelagodu u javnom mnjenju jer "situacija nije ružičasta" i navodi da ne treba zabijati glavu u pesak jer se ružne stvari događaju pa ih ne treba gurati pod tepih.

Izvor: Srbija Danas/Index.hr/Danas.hr/Preneo: V.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.