HRVATSKI MIGOVI PALI ZBOG SLUČAJNO ISPALJENE RAKETE?

Izvor: Kurir, 07.Dec.2010, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKI "MIGOVI" PALI ZBOG SLUČAJNO ISPALJENE RAKETE?

ZAGREB - Slučajno ispaljivanje rakete moglo bi da bude uzrok pada dva vojna aviona kod Plaškog u Lici, u Hrvatskoj, pokazala je istraga vođena više od dva meseca u kojoj se zaključuje da će konačan razlog otkriti sadržaj crnih kutija.

Dva i po meseca posle pada dva aviona "mig 21", nedaleko od Plaškog, istražitelji pokušavaju da otkriju da li su piloti iskočili jer je jedan od njih ispalio raketu kada se pored njega našao prvi "mig", koji je posle gađanja cementnim bombama >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << bio u postupku ispravljanja i penjanja, objavio je hrvatski Jutarnji list.

Pregledom "crne kutije" istražitelji bi trebalo da utvrde kada je pilot drugog "miga" aktivirao dugmad za ispaljenje i u kom je tada položaju bio prvi avion, navodi hrvatski list. U izveštaju komisije koja je istraživala ovaj događaj, navodi se da je bilo odstupanja od planiranih procedura u ovakvim situacijama, zbog čega treba utvrditi elemente koji su prethodili izvođenju vežbe ili su na nju mogli da utiču.

U trenutku pada dva aviona 23. septembra u toku vojne vežbe, avioni su bili opremljeni raketama vazduh-zemlja R57, bacačem GSh-23 milimetra i cementnim bombama, a leteli su na visini 2.600 metara.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.