HRVATSKI FILM NAJBOLJI NA FESTU Beogradski pobednik zasluženo pripao ostvarenju Ne gledaj mi u tanjir Hane Jušić

Izvor: Blic, 05.Mar.2017, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKI FILM NAJBOLJI NA FESTU "Beogradski pobednik" zasluženo pripao ostvarenju "Ne gledaj mi u tanjir" Hane Jušić

Debitantski film Hane Jušić "Ne gledaj mi u tanjir" (Ne gledaj mi u pijat) osvojio je nagradu "Beogradski pobednik" za najbolji film Glavnog programa 45. Festa, koji se večeras završava u Sava centru projekcijama filmova "Tišina" Martina Skorsezea i "Afterparti" Luke Bursaća.

Međunarodni žiri, koji je radio u sastavu Srdan Golubović (predsednik), Branka Katić, Dalibor Matanić, Čeda Kolar i Sergej Trifunović, ovako je obrazložio glavnu nagradu:

"Svežina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i nemilosrdnost kojom se autorka obračunava s rodnim gradom osvojio je žiri i publiku FEST-a. Vrlo zrelo i precizno, uz dosledan vizuelni kod predstavlja nam uranjanje u intimu devojke koja mora da preuzme ulogu glave disfunkcionalne porodice i da se istovremeno bori sa svojim seksualnim oslobađanjem i odrastanjem ne bi li isplivala iz porodične tamnice".

Nagradu žirija dobio je film "Hartston" (Heartstone) Gudmundura Arnara Gudmundsona, "Zbog neverovatne emotivne nabijenosti kojom odiše ovaj film u otvaranju pitanja i raskršća seksualnosti dvojice dečaka. U okrutnosti i bezizlaznosti okoline te nametnutih nepisanih društvenih pravila, borba za ličnim izborom i ljudskom slobodom doseže univerzalni kod. Ono što nakon gledanja filma ostaje gledaocu u grudima je golema tuga i osećaj kako se sa zalaskom okrutnog severnog sunca gasi i usamljeni humani krik za slobodom."

Za najbolju režiju nagrađen je Kiril Serebrenikov, autor "(M)učenika".

"Zadivljujuća rediteljska preciznost i mera u susretu sa velikom i važnom društvenom temom. Snažna i surova slika savremene Rusije, intenzivna, sirova i emocionalno snažna. Film o religiji i dogmi, o mraku novog vremena i budućnosti novih generacija koja je nepoznata i neuhvatljiva. Rediteljski suptilno i pametno, bez osude i presude", piše u obrazloženju žirija.

Najbolji scenario ima film "Toplotni udar" (Suntan) Argirisa Papadimitropulosa.

"Urnebesna tragedija o posesivnosti i samoći, o potrazi za ljubavlju i promašenosti jednog života. Film o granicama ljudskog očajanja, u jednostavnoj dramskoj strukturi koja je neočekivana i duhovita, surova i tužna. Film o ljubavi i besmislu života bez nje. O strašnoj usamljenosti i ludačkoj i bolesnoj potrazi za ljubavlju, o ljudskom padu, bez kočnice i kraja", ocenio je žiri.

Splitska pozorišna glumica Arijana Čulina, dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu, ostvarenu u filmu "Ne gledaj mi u tanjir".

"Nije samo rediteljka debitant u filmu 'Ne gledaj mi u tanjir'. Beogradska studentkinja glume Arijana Čulina je nakon 30 godina karijere dobila šansu da debituje na igranom filmu i to je napravila na fascinantan način. Suptilnost, autentičnost i uverljivost kojom tumači ulogu majke bliži se dokumentarnom izrazu kojim postiže univerzalnost koja se izdiže iznad mesta radnje. Minijaturne glumačke bravure, ogoljenost i preciznost sve su odlike odlične glumice koja je napokon dočekala šansu da se predstavi filmskoj publici".

Pjotr Skvorcov, glumac iz "(M)učenika, ostvario je najbolju mušku ulogu.

"Snažan kao stena i u isto vreme treperav i lomljiv kao prut. Silovit i nesiguran, suporioran i zbunjen. Pre svega odbačen i prepušten sam sebi. Mladi ruski glumac je duboko iz svog unutrašnjeg sveta doneo jedno od najimpresivnijih glumačkih ostvarenja poslednjih godina, direktno i snažno, sa ogromnom energijom, bez zadrške, autentično i istinito".

Film "Hartston" osvojio je i nagradu za najbolji debi:

"Žiri nagrađuje veliku spretnost reditelja koji u svom debitantskom filmu uspeva na vrlo suptilan način uz sjajne glumačke role mladih aktera da napravi pravi nepredvidivi, emotivni filmski koktel. Uz sofisticirano vizuelno obrazovanje, fino balansiranje karaktera i osećaj za univerzalnu poruku, pred ovim rediteljem je sigurno zanimljiva karijera. Ipak, esencijalni razlog zašto žiri daje nagradu za najbolji debi je spretnost autora da ne zazire od onog što najviše ispunjava bioskopsku publiku širom svijeta, a to su emocije".

Ostale nagrade

"Ninova" nagrada za najbolji film prikazan u programu "Granice" dodeljena je filmu "Roko" rediteljskog dvojca Tjerija Demezijea i Albana Terlea a Specijalnu nagradu žiri je dao filmu "U senkama", iranskog reditelja Babaka Anvarija.

"Politikina" nagrada "Milutin Čolić" za najbolji film u takmičarskom Festovom programu "Srpski film" dodeljena je Bojanu Vuletiću za film "Rekvijem za gospođu J.".

Žiri FEDORA je odlučio da nagrada za najbolji film u međunarodnoj selekciji pripadne "(M)učeniku" Kirila Serebrenikova a u domaćoj selekciji "Dnevniku mašinovođe" Miloša Radovića.

Nagrada "Nebojša Đukelić" pripala je filmu "Noćno življenje" Damjana Kozolea.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Filmu Hane Jušić "Beogradski pobednik" 45. Festa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2017

Nagrada "Beogradski pobednik" za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu 45. Festa pripala je ostvarenju "Ne gledaj mi u tanjir" hrvatske autorke Hane Jušić, saopštio je žiri večeras na zatvaranju festivala u Sava Centru...Nagrada žirija u kome su bili Srdan Golubović (predsednik), Branka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.