HRVATSKE TAKSE Nedimović: Srbiju neće vući za nos, već sprovodimo set kontramera, Šarović: Zagreb spreman da koriguje mere

Izvor: Press, 09.Avg.2017, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKE TAKSE Nedimović: Srbiju neće vući za nos, već sprovodimo set kontramera, Šarović: Zagreb spreman da koriguje mere

- Srbija je pripremila set aktivnosti, koje je već počela da sprovodi kao kontramere na 22 puta uvećane takse na uvoz voća i povrća u Hrvatskoj i naša zemlja neće dozvoliti da je neko vuče za nos - izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.
Foto: Printscreen TV
- Svaki proizvod koji dolazi poreklom iz Hrvatske kontrolišemo u skladu sa svim međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pravilima, ali on podrazumeva uzimanje uzorka svakog i slanje na laboratorijsku kontrolu. Nema puštanja u promet dok se ne završi laboratorijske kontrole - rekao je Nedimović za TV Pink.
Srbija poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ističe Nedimović i kaže da će Srbija u skladu sa tim sporazumom sve svoje mere pripremati i početi sa njihovom realizacijom.

- Nismo mi neko drugi ko jednostrano krši ovo i nećemo to nikad raditi u bilo kojoj situaciji. Naše mere su vezane za fitosanitarne kontrole - kontrole proizvoda biljnog porekla i proizvoda životinjskog porekla. Između ostalog, velike su vrućine, moramo obratiti pažnju - kaže ministar.
Prema njegovom mišljenju, i sedam dana roka za razgovor je predugačak period, s obzirom na sezonu voća i povrća, naročito, kako podvlači, iz ugla tržišta koji su Hrvati navodno želeli da zaštite tim merama.

-Ja ne mogu samo da razumem jednu stvar koju sam juče pročitao - da ovo nije mera prema Srbiji i susedima nego prema 168 zemalja sveta - istakao je ministar i dodao da ne shvata kako mogu prve komšije imati isti tretman kao neko ko živi 1.000- 5.000 km daleko.
Kaže da je njegovo ministarstvo radilo analizu svih zemalja EU, kao i svih zemalja u okruženju i da niko od njih nema za kamion nosivosti 20 tona veće naknade od 20-25 evra i navodi primer Nemačke koja ima 22, a u Hrvatskoj ta taksa sada je 270 evra.


Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.