HRVATSKA UVODI LIČNI BANKROT

Izvor: Kurir, 25.Jan.2012, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKA UVODI LIČNI BANKROT

Svrha uvođenja instituta ličnog bankrota je da se razvije sistem koji će prezaduženim građanima omogućiti da reprogramiraju svoje obaveze ili im omogućiti novi početak

ZAGREB - Hrvatska vlada je utvrdila polazne osnove za uvođenje ličnog bankrota, čime će se stvoriti uslovi za novi početak za građane koji ne mogu da vraćaju kredite.

Uz građane koji će sami moći da pokrenu postupak stečaja nad svojom imovinom, to će moći da učine i njihovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << žiranti.

Svrha uvođenja instituta ličnog bankrota je da se razvije sistem koji će prezaduženim građanima omogućiti da reprogramiraju svoje obaveze ili im omogućiti novi početak, a žirantima obezbediti ravnomerno namirivanje njihovih traženja.

Lični bankrot, koji će se sprovoditi pred sudovima, imaće i za dužnike i žirante najskuplje i najozbiljnije posledice, čime se podstiče sporazumno i obzirno rešavanje sporova, rekao je ministar pravde Dražen Bošnjaković.

Imenovaće se poverenik koji će voditi postupak, a ako građanin i njegov žirant nisu u stanju da se dogovore oko poverenika, njega će odrediti sud s liste registrovanih izmirilaca, advokata ili sudskih veštaka. U skladu sa ovim direktivama posebna radna grupa pripremiće zakonski tekst o ličnom bankrotu.

Zakon će propisati i vođenje registra potrošača, odnosno dužnika koji su u stečaju, s obzirom na to da se lični bankrot nad istim dužnikom ne može provesti sledećih deset godina.

-

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.