HRVATSKA U STRAHU: Pitanje dana kada će ih zahvatiti EPIDEMIJA MALIH BOGINJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Apr.2018, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKA U STRAHU: Pitanje dana kada će ih zahvatiti EPIDEMIJA MALIH BOGINJA

U isčekivanju

Hrvatska se poslednjih meseci našla u svojevrsnom okruženju država u kojima je ima dosta zaraženih morbilima. Obolelih ima u Srbiji, Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, BiH i Sloveniji.

Pročitajte i: 

U nekim državama broje se u desetinama, u drugima u stotinama, dok ih je u Srbiji gotovo pet hiljada. U Srbiji je prošle nedelje umrla 15. žrtva epidemije, 11-mesečna beba.

- U takvom okruženju teško je verovati da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << male boginje neće stići i kod nas - kaže naš epidemiolog iz HZJZ-a dr. sc. Bernard Kaić.

Naime, svi razlozi za strah više su nego opravdani. Vakcinacija u nekim krajevima na jugu Hrvatske izuzetno je niska, u Dubrovniku je pala blizu 40-ak posto, a zemlje iz okruženja, poput BiH i Srbije, u novije vreme imaju prosečnu vakcinaciju nižu od naše. Primer, u BiH je pala ispod 60 % s time da je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji na oko 53 %.

Važno je znati da opasnost nije prošla niti će proći kada eventualno intenzitet epidemije u susednim zemljama padne.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.