Izvor: B92, 03.Maj.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKA POLICIJA UHAPSILA OSMORICU SRBA U BARANJI

Hrvatska policija je u sredu u vise gradova u Baranji uhapsila osmoricu Srba, a sedam njih je optuzeno na osnovu kolektivne optuznice iz 1994. godine za ratne zlocine nad Hrvatima u Hrvatskoj, javio je dopisnik agencije Srna. Uhapseni su Jovan Vukovic, Slavko Stojanovic, Zdenko Stojanovic, Goran Culjak, Branko Tomic, Dusan Mihajlovic i Slavko Kecman. Oni su hapseni u isto vreme, kada je u istocnoj Slavoniji boravio hrvatski ministar policije Sime Lucin. Predsednik Srpskog nacionalnog veca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Milorad Pupovac je ovo hapsenje ocenio kao "jos jednu u nizu poznatih akcija ciji cilj nije da se doista utvrdi odgovornost za ratne zlocine, vec da se Srbe koji zive u Hrvatskoj zastrasi pred izbore, a posebno one koji su privremeno u izbjeglistvu i koji su planirali da dodju na izbore".

Predsednik zajednickog veca opstina Milos Vojinovic je hapsenja ocenio kao nastavak politickog pritiska na Srbe na ovom prostoru u cilju sprecavanja njihovog izlaska na lokalne izbore 20. maja. O uzrocima ucestalih hapsenja Srba kaze: "Nova hrvatska vlast zapravo ne zeli da trazi pravicno i pravno resenje ove vrlo ozbiljne problematike. Ona je ucinila korak dalje u odnosu na prethodnu vlast, koja je, moramo priznati, postovala dogovore postignute u toku UNTAS mandata, i takvih situacija nije bilo, bar ne u ovoj meri". Predsednik SDSS Vojislav Stanimirovic u pismu ambasadoru OEBS u Zagrebu Robertsu Bekeru kaze da je isuvise prozirno hapsenje Gorana Culjka koji je u vreme podizanja optuznice imao manje od 18, a u vreme ratnih dogadjanja manje od 15 godina. Jos tragicnijom Stanimirovic ocenjuje situaciju sto je istog dana u Slavniji boravio ministar unutrasnjih poslova Sime Lucin, te gradjani srpske nacionalnosti, kako se navodi, koji su u cetvrtak dolazili u ovu stranku, ovo hapsenje povezuju sa njegovom posetom i obelezavanjem desetogodisnjice napada na Borovo selo, javlja dopisnik Radija B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.