HRVATSKA LEKARKA JE OPISALA BOLEST: Navela je ključnu stvar u borbi protiv opakog virusa!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Apr.2020, 09:52

HRVATSKA LEKARKA JE OPISALA BOLEST: Navela je ključnu stvar u borbi protiv opakog virusa!

Simptomi kod veoma obolelih pacijenta su visoka temperatura i otežano disanje.

Direktorka Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić izjavila je da su poslednjih dana naučnici došli do novih saznanja o Covidu-19, a u časopisu "Sajans" objavljeno je da je socijalna distanca presudna za sprečavanje širenja zaraze. Navela je da je taj naučni časopis objavio i sve ostale elemente koji mogu pomoći, kao što su lekovi, vakcine i slično treba vremena, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prenosi Hina.

Markotić je za HRT saopštila da je u Klinici 17 bolesnika na respiratoru. Većina bolesnika je starije životne dobi, ali četiri do pet su srednje ili mlađe, pa treba da bude jasno da ne obolevaju samo stariji.

Ponovila je da su simptomi kod teško obolelih pacijenata visoka temperatura i otežano disanje.

- Zamislite kao da vam neko sedi na grudima, da vas guši, i tako 24 sata. U teškim oblicima to je izuzetno opasna bolest, zato moramo biti pažljivi kako ne bismo sebe i druge doveli u takvu situaciju - istakla je doktorka.

Dr. Alemka Markotic spoke on why Croatia is one of the more successful countries in the fight against coronavirus- "What we did well was as soon as the diagnostic test appeared we introduced it, we started testing early, quickly focused on finding new cases & isolating contact." https://t.co/SD31ORng7r

— Jon Dunn (@cromercanary) April 5, 2020

Pre par dana kineski naučnici objavili su nova saznanja o interakciji virusa s njegovim receptorom, pa se sada puno više zna o strukturi virusa i njegovog vezivanja za ćelije. To, kaže Markotić, pruža veliku šansu istraživačkim laboratorijima i biotehnološkim kompanijama da znaju u kom smeru da razvijaju lekove i vakcine.

Takođe, u SAD-u se radi na vakcini čije istraživanje sufinansira Nacionalni institut za zdravlje, pa postoje izgledi da bi se, srazmerno brzo moglo ići prema prvoj fazi kliničkih ispitivanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.