HRVATSKA DANAS SLAVI DAN POBEDE

Izvor: Kurir, 05.Avg.2010, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKA DANAS SLAVI DAN POBEDE

ZAGREB - Hrvatska danas slavi Dan pobede i domovinske zahvalnosti u znak sećanja na akciju hrvatske vojske i policije "Oluja".

Akcija "Oluja" je kruna hrvatske borbe za slobodu i briljantna vojna operacija, bio je zajednički stav predsednika Ive Josipovića, premijerke Jadranke Kosor i šefa Sabora Luke Bebića na centralnoj svečanosti povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti u Kninu, prenosi RTS.

Josipović je istakao da je Hrvatska vojska u svojoj "briljantnoj akciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << uspela da oslobodi najveći deo okupirane hrvatske teritorije i omogućila kraj rata u BiH", istakavši da je "pobeda bila časna".

On je, istovremeno, rekao da se Hrvatska "mora brinuti za sve prognane i sankcionisati sve zločine kako bi bila država dostojna svojih branilaca" i naglasio da je "saradnja sa susedima, bez zaboravljanja sopstvenog dostojanstva i istorije, put napretka".

"Niko neće revidirati hrvatsku istoriju i obrisati istorijske istine da smo bili žrtva i da smo branili svoju domovinu i svoj dom, svoju budućnost i budućnost naše dece", rekla je premijerka Jadranska Kosor.

"Prošla su vremena kad su nam govorili šta ćemo slaviti. Slavićemo 'Oluju', jer tako slavimo pobedu i mir", rekla je Kosorova.

"Da bismo mogli da poštujemo druge, prvo moramo poštovati sebe i svoje heroje. Iz Knina, mesta gde je poražena Miloševićeva politika, poručujem da će Hrvatska učiniti sve da uključi susede u evroatlantske integracije, ali i poručujem da nikome nećemo dopustiti da revidira istoriju i dira u naše svetinje", dodala je hrvatska premijerka.

Svečanost pod sloganom "Svi zajedno", u organizaciji ministarstava porodica, veterana i međugeneracijske solidarnosti, unutrašnjih poslova i odbrane počela je polaganjem venaca i paljenjem sveća na gradskom groblju u Kninu i podizanjem državne zastave na kninskoj tvrđavi.

Nakon defilea postrojavanja veterana i pripadnika hrvatskih oružanih snaga na gradskom stadionu, održana je centralna svečanost, a posle toga verski obred za hrvatske branioce.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.