HRVATI U NEMAČKOJ RELATIVIZUJU USTAŠKE ZLOČINE UZ PODRŠKU KATOLIČKE CRKVE: Nemački mediji otkrili skandal, pa i sami uradili isto!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2019, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATI U NEMAČKOJ RELATIVIZUJU USTAŠKE ZLOČINE UZ PODRŠKU KATOLIČKE CRKVE: Nemački mediji otkrili skandal, pa i sami uradili isto!

Berlinski list "Tagescajtung" istraživao je kako hrvatska katolička zajednica u Nemačkoj učestvuje u relativizaciji ustaških zločina i kako nemačke biskupije Katoličke crkve malo šta čine da to spreče, navodi "Dojče vele".

- Nema sumnje da je Jasenovac deo Holokausta. Ko to relativizuje, taj relativizuje i Holokaust - reči su Efraima Zurofa, poznatog izraelskog lovca na naciste, kojima počinje opširan tekst u "Tagescajtungu" (TAZ).

Navodi se da novinar >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Krsto Lazarević piše da se upravo to - relativizacija Jasenovca - događa u hrvatskim katoličkim zajednicama i kulturnim centrima u Nemačkoj. Berlinski dnevnik je sakupio dokumente i fotografije koji dokazuju da je u najmanje deset nemačkih gradova prikazan film Jakova Sedlara "Jasenovac - istina" koji, kako konstatuje list, relativizuje Holokaust.

U filmu se govori o 20.000 žrtava u tom logoru, naspram brojke od 83.000 koliko beleže "ozbiljni istoričari" kako navodi list (prava cifra najmanje 700.000 žrtava).

- Sedlar dokazano koristi falsifikovane isečke iz novina, dokumentuje tobožnji ugodni logorski život fotografijama koje su nastale izvan logora posle Drugog svetskog rata i istrže svedočanstva iz konteksta - piše "Tagescajtung".

- Esencija filma: pod ustašama Jasenovac nije bio logor smrti već samo radni logor u kojem je stradalo relativno malo ljudi. U logor smrti je Jasenovac pretvoren tek u socijalističkoj Jugoslaviji - to je očigledna laž - piše u tekstu Lazarevića.

On navodi da je sporni film prikazan u prostorijama hrvatske zajednica u Berlinu još 4. marta 2016. godine, dakle pre zvanične zagrebačke premijere. Sedlara naziva "kućnim i dvorskim režiserom" Franje Tuđmana koji je čak dobio nagradu grada Zagreba za životno delo.

Tekst berlinskog lista koncentriše se na dešavanja u hrvatskoj zajednici u Nemačkoj - život dijaspore u dobroj meri se odvija kroz 96 hrvatskih katoličkih zajednica koje su podređene nemačkoj crkvenoj hijerarhiji i plaćene iz nemačkog crkvenog poreza.

"Tagescajtung" je pobrojao niz osoba koje su povezane sa projekcijama filma "Jasenovac - istina". Među njima je Mijo Marić, bivši predsednik "Hrvatskog svetskog kongresa u Nemačkoj", koji je držao govor na nemačkoj premijeri filma. Marić je istovremeno član Integracionog saveta nemačke Savezne vlade, a na jednom samitu 2012. je sedeo na podijumu sa kancelarkom Angelom Merkel.

Počasni gost filmske projekcije bio je i nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncije u Nemačkoj "i time izaslanik Vatikana". Ni Eterović ni Mijić nisu želeli da odgovaraju na pitanja novinara.

Tu je i Neda Caktaš, upravnica "Hrvatske kuće" u Minhenu gde je takođe prikazan film. Ona se potom fotografisala sa rediteljem i putem Fejsbuka mu izrazila "punu podršku".

- Caktaš se angažuje u radnoj grupi za migraciju i integraciju minhenske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), gde je u aprilu 2017. na priredbi ''Integracija u Bavarskoj - uspešna priča'' predstavljena kao uspešan primer integracije - piše list.

U tekstu se dodaje da su među Hrvatima u Nemačkoj koji su u maju izašli na evropske izbore krajnje desničarske stranke dobile čak 50 odsto glasova, dok je konzervativni HDZ dobio još 16 odsto. Najbolje je među biračima u Nemačkoj prošla Ruža Tomašić koja se svojevremeno u Kanadi slikala u ustaškoj uniformi, podseća list.

- Ona se ne distancira ni od ustaša ni od fašističkog diktatora Ante Pavelića - piše "Tagescajtung".

Navodi se da o vezama sa politikom u Nemačkoj svedoči i to što udruženje "Blajburška počasna povorka", registrovano u Klagenfurtu, vodi izvesni Tomas Baumgertner koji je na lokalnim izborima u Ulmu bio kandidat Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Na pitanje je lokalni odbor CDU odgovorio da Baumgertner 18. maja ove godine nije otišao u Blajburg, već da je bio u kampanji. "Tagescajtung" u tekstu komemoraciju u Blajburgu naziva "odavanjem počasti fašistima".

List dodaje da su nemačke biskupije "očigledno nesigurne u tome kako da se odnose prema desničarskim strujama u hrvatskoj zajednici". Recimo biskupija Rotenburg-Štutgart je nakon jedne priredbe hrvatske zajednice u decembru 2017. zabranila da se njene prostorije koriste za „politička okupljanja".

Pa ipak, dodaje se u tekstu, "zabrana izgleda ne brine previše neke duhovnike". Tako je sveštenik iz Ulma Ilija Krištić ovog januara pozvao Romana Leljaka da predstavi svoju knjigu "Mit o Jasenovcu" u prostorijama hrvatske katoličke zajednice. Na upit novinara nemačka biskupija je odgovorila da "ne podržava takve priredbe i da će još jednom skrenuti pažnju svešteniku da postoji zabrana".

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.