HRVATI POZVALI SRBE NA SASTANAK, pa ZAKLALI i DECU: U Šamcu obeleženo 75 godina od ustaškog zločina

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Dec.2019, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATI POZVALI SRBE NA SASTANAK, pa ZAKLALI i DECU: U Šamcu obeleženo 75 godina od ustaškog zločina

U Šamcu je danas obeleženo 75 godina od ustaškog pokolja 71 srpskog civila među kojima je bilo 10-oro dece.

U Crkvi Svetog Velikomučenika Dimitrija služena je liturgija, a potom su položeni venci na Spomenik decembarskim žrtvama u Šamcu.

Ovaj spomenik je podignut prošle godine za 56 nedužnih srpskih žrtava iz Srpske Tišine, 12 iz Šamca, dve žrtve iz Brvnika i jednu iz Pisara, koje su 1. decembra 1944. godine streljale ustaše.

U Srpskoj Tišini >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << služen je parastos za 10 poginulih boraca i tri civilne žrtve u proteklom odbrambeno-otadžbinskom, te za 128 meštana koji su poginuli u Drugom svetskom ratu, od kojih su 1. decembra 1944. godine ustaše svirepo ubile 59 Srba među kojima je i 10-oro dece.

Nakon parastosa i polaganje venaca u Hramu Pokrova presvete Bogorodice u Srpskoj Tišini služena je zaupokojena liturgija.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da danas odaju poštu nevino stradalim žrtvama sa nadom da se sličan zločin neće ponavljati u istoriji srpskog naroda.

- Ubijeni su samo zato što su pripadali jednom narodu i jednoj veri. U Tišini ne postoji kuća koja nije nekog svog izgubila - naveo je Milićević.

Predsednik mesne boračke organizacije Tišina Mihajlo Đurđević rekao je da se u Srpskoj Tišini dogodio najveći pokolj nad srpskim življem za jedan dan u odnosu na sva sela u Posavini i da je muška populacija prepolovljena.

- Ovde su stradali nevini ljudi, koji su verovali komšijama. Za njihove grobove se ne zna - rekao je Đurđević.

Potomak žrtava, osamdesetrogodišnji Gojko Tutnjević, priča da su mu ustaše 1. decembra 1944. godine ubile oca.

- Došle su ustaše u Tišinu i pokupile Srbe, mirne ljude koji nisu imali nijednu pušku, niti su pružali otpor. Njih su prevarili i pozvali da dođu na sastanak u neki štab i onda ih kamionom odvezli na kej na reku Savu, prevezli preko Save u Slavonski Šamac i svirepo ubili -prisetio se Tutnjević.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.