HRVATI I ZVANIČNO POTVRDILI: Molili i kumili Ruse da im što pre pošalju Sputnjik V!

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2021, 11:42

HRVATI I ZVANIČNO POTVRDILI: Molili i kumili Ruse da im što pre pošalju Sputnjik V!

Hrvatski ministar zdravstva potvrdio da će hrvatski intervetnim uvozom uvesti Sputnjik V

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je potvrdio da se Hrvatska raspituje o mogućnosti interventnog uvoza ruskog cepiva protiv kovida i pre nego što ono dobije odobrenje EMA-e, Europske agencije za lekove.

- Jučerašnji razgovor s ruskim aerodromom o nabavci ruske vakcine nije udaljavanje od zajedničke nabavke vakcina koju sprovodi Evropska komisija, nego traženje komplementarnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << metoda koje će biti u skladu s regulativama Evropske komisije i Republike Hrvatske. Razgovor kojeg je inicirao ruski ambasador bio je prijateljski te smo pričali o mogućnostima nabavke cepiva. Kao što je saopštila ruska ambasada, naglasili smo da je to moguća varijanta, ali ona mora biti u sklopu evropske regulative i pozitivnih zakonskih propisa Republike Hrvatska, koja odlučuje kad neko cepivo može da uđe na hrvatsko tržište - rekao je Beroš.

Ministar zdravstva rekao je da je hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova poslalo dopis ruskoj ambasadi sa zahtevima HALMED-a (Hrvatske agencije za lekove), koji od ruskog proizvođača vakcina traži dokumentaciju na osnovu kojih bi procenila bezbednost, efikasnost i kvalitet vakcina.

- Zamolio sam ruskog ambasadora da se ubrza dostava te dokumentacije kako bi HALMED mogao da donese odluku - rekao je Beroš.

S obzirom na to da je hrvatski premijer Plenković ranije govorio kako ruska vakcina ne može doći u Hrvatsku pre nego što je odobri EMA, novinari su Beroša pitali znači li to da se Hrvatska okreće mogućnosti nabavke ruske vakcine i pre odobrenja EMA-e, a ministar je na to pitanje odgovorio potvrdno.

- Da, opcija je da to cepivo dođe u Hrvatsku i bez odobrenja EMA-e, odnosno s odobrenjem HALMED-a, da se tzv. interventnim uvozom omogući uvoz cepiva - rekao je hrvatski ministar i pojasnio da će analiza hrvatske agencije za lekove potrajati neko vreme "ali tu govorimo o danima i nedeljama, a ne mesecima".

Hrvatska, kao i većina evropskih zemalja, suočava se sa manjom vakcina zbog zastoja u distribuciji od strane proizvođača.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruska, hitno

Izvor: B92, 03.Mar.2021

Ministar zdravlja Vili Beroš najavio interventni uvoz ruske vakcine protiv koronavirusa pre nego što ona dobije odobrenje Evropske agencije za lekove.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.