HRVATI DIŽU SPOMENIK U SLAVU OLUJE

Izvor: Kurir, 24.Maj.2010, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATI DIŽU SPOMENIK U SLAVU "OLUJE"

KNIN - Hrvati dižu spomenik etničkom čišćenju Srba! Grad Knin rešio je da podigne spomenik vojnoj akciji „Oluja“. Spomenik će biti u obliku slova V, kao simbol pobede, a zamenik gradonačelnika Knina Tomislav Vrdoljak zatražio je finansijsku pomoć i od Vlade Hrvatske.

Već je prikupljeno pola miliona kuna, a donacije su, između ostalih, dali i Vlada RH, NK Dinamo, kao i NK Šibenik, grad Gospić..... Spomenik će, kako se navodi, biti podignut u znak zahvalnosti svih hrvatskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << braniteljima.

Predsednik JS Dragan Marković kaže da je ovo čist bezobrazluk suseda i da se oni očito nijednog trenutka nisu pokajali za nedela koja su počinili.

- Oni slave „Oluju“ kao državni praznik, a mi se kroz rezoluciju izvinjavamo sve vreme. Očigledno se Hrvati nisu pokajali za sve što su radili Srbima. Ipak, ohrabrujuće je što se novi hrvatski predsednik Josipović razlikuje od Mesića - kaže Marković.

Zoran Nikolić iz DSS podseća da je u toj akciji proterano na hiljade Srba, a njihova imovina uništena.

- Ovo je bruka. Proterali su toliki narod, uništili im imovinu, a sad tome dižu spomenik. Nad ovim treba da se zamisli skupštinska većina našeg parlamenta koja je usvojila deklaraciju o Srebrenici - ističe Nikolić.

I Željko Ivanji, poslanik G17 plus, ovu akciju ocenjuje kao provokaciju koja ugrožava stabilnost u regionu.

- Mi smo se izvinili za Srebrenicu i time dokazali da smo odgovorni i, pre svega, hrišćani, a oni? Ovo je jako loš potez. Vlada Hrvatske ne bi smela da podrži podizanje spomenika „Oluji“, a naša vlada i predsednik zemlje moraju da reaguju - navodi Ivanji.

On još dodaje da podizanje spomenika akciji „Oluja“ može da izazove uznemirenost kod ljudi koji se vraćaju na svoja ognjišta.

- Ta akcija je izazvala jedan od najvećih egzodusa Srba u istoriji.

Prema rečima Dušana Marića iz SRS, u pitanju je nastavak politike šminkanja i falsifikovanja istorije Hrvatske.

- Vlast u Zagrebu proslavlja ubistvo 2.000 Srba i etničko čišćenje više od pola miliona Srba. Ovo što rade je strašno. Prikrivaju zločine za koje zna ceo svet - kaže Marić.

Poslanik SPS Milisav Petronijević kaže da je ovakvo ponašanje Hrvata za svaku osudu.

- Očigledno da oni neće ili ne mogu da se suoče sa prošlošću. Pa „Oluju“ možemo da okarakterišemo najmanje kao etničko čišćenje i oni tome dižu spomenik. Njihove priče da su spremni da prihvate izbeglice su, kao što vidimo, samo za javnost. Kako da se neko vrati kad ste vi digli spomenik njegovom nasilnom odlasku - zaključuje Petronijević.

Katarina Blagović

Štrbac: Zavili Srbe u crno

Predsednik Dokumentacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac kaže da nije iznenađen odlukom da se vojnoj akcija „Oluja“ podigne spomenik.

- Za Hrvate je „Oluja“ državni praznik koji slave kao najsvetliju pobedu u istoriji te zemlje. Sa druge strane, mi Srbi iz Hrvatske smatramo da nije u redu da se diže spomenik akciji koja je zavila u crno tolike ljude. U „Oluji“ je stradalo 2.000 Srba, a njih 220.000 je krenulo u egzodus - kaže Štrbac.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.