HRVATE BOLI ISTINA

Izvor: Kurir, 23.Feb.2011, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATE BOLI ISTINA

BEOGRAD - Srećković razbesneo Hrvate! Ministar dijaspore Srđan Srećković pogodio je naše susede u rak-ranu izjavom da Srbija i Hrvatska treba ponovo da otvore pitanje proglašenja Srba za konstitutivan narod u ovoj susednoj državi

BEOGRAD - Srećković razbesneo Hrvate!

Ministar dijaspore Srđan Srećković pogodio je naše susede u rak-ranu izjavom da Srbija i Hrvatska treba ponovo da otvore pitanje proglašenja Srba za konstitutivan narod u ovoj susednoj državi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
- Naravno da treba da se otvori razgovor u jednom otvorenom demokratskom dijalogu, a imajući u vidu proces napretka položaja srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj - rekao je Srećković.

Brže-bolje, Ante Nobilo, državni sekretar za politička pitanja u hrvatskom MIP, pozvao je ambasadora Srbije u Zagrebu Stanimira Vukićevića i izrazio oštru diplomatsku notu zbog ministrovog „ispada“.

- Ministarstvo ocenjuje da svaka izjava koja dolazi od visokih zvaničnika Vlade Srbije i koja se može dovesti u vezu s agresorskom politikom Slobodana Miloševića može ugroziti postignuti nivo odnosa Hrvatske i Srbije - naglasio je Nobilo.

Takođe, svi hrvatski mediji redom su preneli predlog srpskog ministra pitajući da li se to vratila retorika iz vremena devedesetih i Miloševićev duh.

Sam Srećković juče nije želeo da komentariše hrvatske reakcije.

- Nemam više šta da kažem - kratak je bio Srećković.

Nezvanično, u Ministarstvu za dijasporu kažu da ne vide ništa sporno u ministrovoj izjavi i dodaju da je Hrvati sada koriste za unutrašnju upotrebu“.

Pupovac: Nas niko ne pita

Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke, smatra da je iskustvo Srba kao konstitutivnog naroda u Hrvatskoj tokom 90 godina „kompromitovano“.

- Srbi u Hrvatskoj nisu uopšte razmatrali predlog jer imaju preča posla, a to su građanska, ljudska i manjinska prava, da budemo ravnopravni građani i da budemo priznati kao novonastala manjina. Kada neko izjavljuje bilo šta slično, red je da prvo pita hrvatske Srbe šta o tome misle - izjavio je Pupovac.

Ukinuti Ustavom

Ustavom iz 1990. godine Sabor Republike Hrvatske srpskom narodu ukinuo je status konstitutivnog naroda. Prema popisu stanovništva iz 2001, Srbi su činili 4,5 odsto stanovništva ili 201.631. Podsetimo, prema popisu iz 1991. godine Srbi su činili ukupno 12,2 odsto ukupne populacije, odnosno 581.663 ljudi.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.