HRV: Napredak

Izvor: B92, 28.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRV: Napredak

Brisel -- Hjuman rajts voč navodi da je Veće za ratne zločine ostvarilo značajan napredak u domaćim postupcima za ratne zločine.

HRV u izveštaju pozitivno ocenio napredak Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu od njegovog osnivanja, 2003, kao komplementarnog radu Haškog tribunala. Tribunal će krivično goniti ograničen broj visokorangiranih optuženih pre okončanja mandata 2010, pa će biti neophodno ostalim optuženim na srednjim i nižim nivoima suditi pred >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domaćim sudovima, navodi HRV.

"Srpska vlast treba da pokaže kako ima političku volju da stane na kraj nekažnjavanju ratnih zločina", izjavila je Sara Daresori, viša savetnica Programa HRV-a za međunarodnu pravdu. "Beograd mora izručiti preostale begunce Hagu i obezbediti nedvosmislenu javnu podršku domaćim krivičnim postupcima za ratne zločine", rekla je ona.

HRV podseća da je Veće za ratne zločine do sada završilo tri suđenja, a isto toliko suđenja je u toku. Procenjuje se da je između 32 i 35 slučajeva u pretpretresnoj ili istražnoj fazi, uključujući predmete koji se odnose na ratne zločine na Kosovu i u Hrvatskoj.

"Činjenica da su među predmetima Veća za ratne zločine većinom krivični postupci protiv Srba zbog ubistava lica nesrpske nacionalnosti, samo je po sebi značajno dostignuće", rekla je Sara Daresori.

Međutim, veći deo Srbije i dalje nije upoznat s radom Veća. Takođe je nejasno da li tužilac i njegovi istražioci imaju ovlašćenja na osnovu zakona da krivično gone zvaničnike po osnovu komandne odgovornosti i da li su dovoljno posvećeni da tako nešto učine, navodi se u izveštaju.

Veće za ratne zločine, Tužilaštvo za ratne zločine i Jedinica za zaštitu svedoka, ne dobijaju dovoljna finansijska sredstva, a zakonske odredbe kojima se zabranjuje ekstradicija državljana Srbije i dalje sputava punu saradnju zemalja u regiji, piše u izveštaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.