HR: U 2013. svaki drugi softver bez licence

Izvor: B92, 25.Jun.2014, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: U 2013. svaki drugi softver bez licence

U Hrvatskoj je prošle godine stopa kompjuterskih softvera instaliranih bez licence iznosila 52 odsto, što je pad za jedan procentni poen u odnosu na 2011, saopštila je hrvatska filijala Međunarodnog udruženja proizvođača softvera (BSA), na osnovu istraživanja o softveru koje se sprovodi svake dve godine.

Komercijalna vrednost tog nelicenciranog softvera je oko 332 miliona kuna (44 miliona evra), piše regionalni portal Seebiz.

Pravna zastupnica BSA za Hrvatsku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ivana Jurin Puhalo, ističe da pad stope softverske piraterije u 2013. za jedan procentni poen u odnosu na 2011. znači mnogo u vremenu krize i ohrabruje BSA u njegovim naporima da se hrvatska stopa softverske piraterije izjednači s prosečnom stopom u Evropskoj uniji.

Prema istom istraživanju, ova stopa je u EU u prošloj godini pala za dva procentna boda u odnosu na 2011, na 31 odsto, s komercijalnom vrednošću nelicenciranog softvera od skoro 9,9 milijardi evra.

Posmatrano po evropskim regionima, područje Srednje i Istočne Evrope ima najveću stopu sotverskog piratstva, od 61 odsto, čime se svrstava i na drugo mesto među svim svetskim regionima, odmah iza Azije i Pacifika, gde je ta stopa 62 odsto.

Znatno drugačija situacija je u regionu Zapadne Evrope, gde je 2013. stopa piraterije iznosila 29 odsto, što je pad za tri procentna poena u odnosu na 2011.

U celom svetu stopa softvera instaliranog bez propisne licence porasla je za jedan procentni poen u odnosu na 2011. godinu, te za 2013. iznosi 43 odsto, što iz BSA objašnjavaju porastom broja računara u tzv. rastućim privredama, gde je stopa nelicenciranog softvera i pre bila najveća.

Komercijalna vrednost instairanja nelicenciranog softvera ukupno u 2013. u celom svetu iznosi 46 milijardi evra, a već spomenute najveće stope tog piratstva u svetu imali su regioni Azija i Pacifik (62 odsto, uz rast od 2,0 poena u odnosu na 2011), Srednja i Istočne Evrope (61 odsto), kao i regioni Latinske Amerike, Bliskog Istoka i Afrike, gde je stopa po 59 odsto.

I dalje najnižu regionalnu stopu nelicenciranih softverskih instalacija u svetu ima Severne Amerika, od 19 odsto.

Iz BSA napominju da korisnici računara širom sveta najčešće, njih 64 odsto, kao glavni rizik od instaliranja nelicenciranog softvera ističu pristup hakera, a njih 59 odsto gubitak podataka.

Globalno istraživanje o softveru svake druge godine za BSA sprovodi američka istraživačka kompanija IDC koja je ove godine anketirala korisnike računara na 34 tržišta, uključujući 22.000 potrošača i poslovnih korisnika, kao i više od dve hiljade IT menadžera.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

HR: U 2013. svaki drugi softver bez licence

Izvor: B92, 25.Jun.2014

U Hrvatskoj je prošle godine stopa kompjuterskih softvera instaliranih bez licence iznosila 52 odsto, što je pad za jedan procentni poen u odnosu na 2011, saopštila je hrvatska filijala Međunarodnog udruženja proizvođača softvera (BSA), na osnovu istraživanja o softveru koje se sprovodi svake...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.