HR: Poternica za državljaninom SRB

Izvor: B92, 24.Mar.2012, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: Poternica za državljaninom SRB

Zagreb -- Hrvatska policija raspisala je poternicu za državljaninom Srbije koji se, zajedno s još sedam osoba, sumnjiči za falsifikovanje i trgovinu pasošima Hrvatske.

Lažni hrvatski pasoši završili su, između ostalog, i kod pripadnika srpskog i crnogorskog podzemlja.

"U stalnom smo kontaktu i čekamo da se u Hrvatskoj završi istraga koja će potom biti nastavljena u Srbiji kada je reč o našim državljanima osumnjičenim da su umešani u taj slučaj", kazao je direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpske policije Milorad Veljović.

Do sada je privedeno šestoro osumnjičenih koje državno tužilaštvo mora da sasluša najkasnije u roku od 16 sati. Krivična prijava podneta je i protiv jedne nepoznate osobe, javili su hrvatski mediji.

"Dvoje policajaca, državna službenica MUP-a, dvoje zaposlenih hrvatskog konzulata u Tuzli i jedan civil sumnjiče se da su bili povezani s falsifikovanjem i trgovanjem hrvatskih pasoša", rekla je portparolka MUP-a Jelena Bikić, a prenosi agencija Hina.

Sumnja se da su oni u poslednjih nekoliko godina izdali pasoše za stotinu osoba koje su, između ostalih, završili i kod pripadnika "zemunskog klana".

"Radi se o licima koja su radila u institucijama Hrvatske, ali i van Hrvatske koja su izdavala dokumenta, pre svega putnim ispravama. Naručioci su, uglavnom, kriminalci iz srpskog podzemlja, ali zbog istrage ne možemo davati detaljnije informacije. Činjenica je da su takve putne isprave koristili i Luka Bojović, Sretko Kalinić, Simović i pripadnici klana Darka Šarića. Posle završetka istrage koju sprovodi hrvatska policija, doći će i do lišavanja slobode nekih lica iz Srbije", rekao je za B92 direktor policije Milorad Veljović.

On je naveo i da je u stalnom kontaktu sa čelnicima hrvatske policije. Srbija je, prema njegovim rečima, hrvatskim kolegama za sada dala samo neke informacije značajne za njihovu istragu, ali ne želi da se meša i da na taj način remeti istragu koja se vodi u Hrvatskoj.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić najavio je rasvetljavanje okolnosti pod kojima su srpski kriminalci dolazili do hrvatskih pasoša, kao i hapšenje odgovornih.

Iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova nisu želeli da komentarišu slučaj, ali su najavili da će raditi na raščišćavanju svih nepravilnosti vezanih za izdavanje hrvatskih pasoša u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Policija, međutim, nije otkrila identitete uhapšenih za koje se sumnja da su od 2006. do 2010. prodali 50 hrvatskih pasoša s ukradenim identitetom drugih osoba. Mediji prenose da se njihova cena kretala od 10.000 do 50.000 evra.

Akcija "Mreža" je dugo pripremana

Osumnjičeni su uhapšeni u akciji "Mreža", koja je dugo bila pripremana. Za njen početak čekao se ulazak ključnog čoveka, državljanina BiH, u Hrvatsku, navode mediji, dodajući da je on bio glavni posrednik u prodaji pasošima pripadnicima "zemunskog klana", ali i kriminalcima iz BiH i Crne Gore.

Povod za akciju "Mreža" bila su nedavna hapšenja pripadnika "zemunskog klana" u Španiji - Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića, kod kojih su nađeni hrvatski pasoši.

Prvi tragovi otkriveni su nakon što su kod Sretka Kalinića pre dve godine nađena dva originalna hrvatska pasoša, jedan na ime Drago Sesar, a drugi na ime Milivoj Mandić. Hapšenjem članova "zemunskog klana" otkriveno je da svi imaju pasoše koji su izdati u Brčkom.

Policija je u istrazi rekonstruirala način rada. Neko je iz policije i sistema bezbednosti vadio tajne podatke o identitetima koji će se koristiti. To je trebalo da budu neupadljiva lica bez kriminalne prošlosti, koje imaju slabe ili gotovo nikakve socijalne kontakte, nepoznate javnosti.

Najčešće su korišćeni identiteti srpskih povratnika, izbeglica, beskućnika i slično.

Te su podatke, po pisanju hrvatskih medija vodila, dvojica osječkih policajaca i davali izvesnom Darku Gojiću, navodnom organizatoru mreže. On bi, navode mediji, obavio ceo posao oko nabavke dokumenata i bio je povezan sa dvojicom službenika hrvatskog konzulata u Tuzli.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.