HOTEL MORAVICA: Mesto gde se tradicija i kvalitet spajaju u jedno

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2023, 09:00

HOTEL MORAVICA: Mesto gde se tradicija i kvalitet spajaju u jedno

Hotel "Moravica" je bio mesto gde je Ivo Andrić boravio tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka.

U Sokobanji, u prelepom prirodnom okruženju gde se susreću šumovito podnožje planine Ozren i čista reka Moravica, nalazi se trozvezdični hotel "Moravica". Hotel je smešten na uzvišenju pored reke, što mu pruža dominantan položaj i omogućava gostima da uživaju u obilju prirode ovog kraja. Njegov izgled podseća na brod koji je stao na otvorenom moru i dominira >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << okolinom.

Hotel je blizu plaže i kupališta "Banjica". Pored toga, deo kompleksa hotela čine i "trim staza" i šetalište, što gostima omogućava potpuni odmor uz mogućnost rekreacije.

Ovde ćete doživeti lepotu odmora u kojem tradicija i kvalitet idu zajedno!

Hotel ima restoran i aperitiv bar koji svakodnevno nude različite domaće, tradicionalne specijalitete ovog kraja, jela sa roštilja i raznovrsne poslastice uz odgovarajući izbor domaćih i stranih pića.

Takođe, hotel ima 2 banket sale na raspolaganju gostima za održavanje sastanaka, konferencija i prezentacija, kao i 2 aperitiv bara koji nude različite vrste domaćih i stranih pića. Restoran hotela ima i terasu, koja je posebno pogodna za osveženje i uživanje na otvorenom tokom letnjih meseci. Pored toga, hotel ima i nacionalni restoran i TV salu.

Ovaj hotel pruža raznovrsnu ponudu hrane i pića, kao i prostorije za različite vrste događaja i okupljanja, što gostima omogućava da uživaju u ukusnoj hrani i prijatnom ambijentu tokom svog boravka.

Godina 2011. bila je obležena proslavom 50. godišnjice od dodele Nobelove nagrade piscu Ivi Andriću. Tim povodom, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, kao vlasnik hotela "Moravica" i Muzeja grada Beograda, koji u svom sastavu ima Spomen-muzej Ive Andrića, donela je odluku da se Apartman 144, u kojem je Ivo Andrić godinama boravio, adaptira i vrati mu se prvobitni izgled u sklopu nove stalne muzejske postavke, a istovremeno će biti otvoren za goste Sokobanje.

Hotel "Moravica" je bio mesto gde je Ivo Andrić boravio tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka, njegovo utočište, mesto odmora, šetnji, susreta i razgovora s ljudima iz Sokobanje. Ovde je pisac u miru i okružen zelenilom radio na svojim nedovršenim rukopisima. Hotel se nalazi na izuzetnoj lokaciji na jednom od najlepših uzvišenja, s kojeg se pruža širok pogled prema Rtnju s jedne strane i na planinu Ozren i kanjon reke Moravica s druge strane, podsećajući pisca na Višegrad i Bosnu.

Iako Sokobanja s godinama postaje živopisno i veoma posećeno lečilište i mesto za odmor, sport i rekreaciju, do danas je zadržala duh i atmosferu prošlih vremena kada su poznati pisci poput Ive Andrića, Stevana Sremca, Isidore Sekulića i Branislava Nušića bili redovni gosti banje. Tragovi njihovog prisustva vidljivi su na mnogim mestima i stazama u gradu i okolini. Otvaranje Apartmana 144 u hotelu "Moravica" predstavlja prvi korak u vraćanju sjaja tom vremenu kada je Sokobanja bila omiljeno utočište poznatih ličnosti srpske kulture, književnosti, umetnosti, nauke i akademije, uključujući i književnog nobelovca Iva Andrića.

Stalna muzejska postavka prikazuje bogat život pisca i diplomate Ive Andrića, ličnost koja je svojim obrazovanjem, inteligencijom i književnim talentom zasenjivala na jugoslovenskoj i evropskoj sceni dvadesetog veka. U postavci se nalazi muzejski materijal iz obimne zaostavštine Iva Andrića - fotografije, dokumenti, lični predmeti, knjige i rukopisi, koji su dali lični pečat enterijeru Apartmana 144. Poseban naglasak stavljen je na vremenski i životni period koji se odnosi na Andrićeve posete i boravke u Sokobanji, što čini ovaj prostor dio nevidljive životne staze Ive Andrića.

Nakon što je postigao slavu i osvojio Nobelovu nagradu za književnost, Andrić je još uvek zadržao svoj skroman i tih karakter, šetajući kroz zelenilo i sjene Ozrena iznad Sokobanje. U starosti je u ovom mestu našao mir.

U Sokobanji je nastala jedna od beležnica poznata kao "Pepita velika sveska" 1942. godine, koja ima veliki značaj jer sadrži originalne rukopise nekoliko dela Ive Andrića. Na 39. strani beležnice, Andrić je ostavio originalni rukopis nekoliko svojih dela, među kojima je i jezgro romana "Na Drini ćuprija". Na toj stranici, Andrić je ručno napisao: "Od ovog nastala Na Drini ćuprija" 9.1.43.

Na sedam stranica beležnice, pod nazivom "Jelena, žene koje nema", Andrić je zapisao koncept za pripovetku. Dalje, na stranicama označenim od 11 do 26, napisao je pripovetku pod nazivom "Zmija". Ova pripovetka je nastala kao odjek teških i dubokih razgovora koje je Andrić vodio sa izbeglicama iz Bosne koje je sretao u sanatorijumu na Ozrenu u Sokobanji.

Takođe, u Sokobanji je zapisao i misao koja će mnogo kasnije ući u "Znakove pored puta": "Smrt je naša stalna sudbina, a groblje naša otadžbina. Mogu da kažem sve što sam u životu imao, skupo sam platio, ali najskuplje je ono što nisam imao, što sam imao samo u želji i mašti." Ove beležnice i rukopisi pružaju uvid u Andrićev rad i kreativni proces, te čine važan deo njegove književne zaostavštine.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Sokobanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.