HITNO UPOZORENJE METEOROLOGA: Evo gde će padati obilni pljuskovi sa grmljavinom u narednim satima

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Avg.2023, 11:08

HITNO UPOZORENJE METEOROLOGA: Evo gde će padati obilni pljuskovi sa grmljavinom u narednim satima

U predelima sa obilnim padavinama očekuje se dodatnih do 30 litara kiše

U nastavku prepodneva pod uticajem visinskog ciklona, čiji se centar ovog prepodneva nalazi nad severozaapdom Srbije, kiša će nastaviti da pada u Banatu, u Pomoravlju, Podunavlju i u Braničevskom okrugu, a očekuju se i pljuskovi sa grmljavinom.

I dalje će biti uslova za obilnije pljuskove, pri čemu bi palo novih 10 do 30 litara kiše po kvadratnom metru. Inače, na ovom području tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << noći i jutra već su pale ogromne kolilčine padavina, jer se oblaci skoro nisu ni pomerali, pa je u Banatskom Karlovcu od juče palo preko 80 litara kiše, dok je prosek za ceo avgust oko 45 litara.

Inače, oblačni i kišni sistem sa severoistoka Srbije premeštaće se u nastavku prepodneva u jugoistočnoj visinskoj struji dalje prema severozapadu, pa bi prema podnevu i šire područje Beograda zahvatio novi talas pljuskova sa grmljavinom.

U ostalim predelima Srbije biće suvo, na jugu i sunčano.

Visinski ciklon koji je odgovran za obilne padavine na severoistoku Srbije, tokom dana premeštaće se prema severu i Mađarskoj, tako da će početi da slabi i njegov uticaj na vreme u Srbiji, pa će i padavine posle podne slabti, potom i prestati, a razvedravanje sa juga širiće se prema severu.

Inače, zbog veoma obilnih padavina, svi tokovi osim Dunava zabeležiće nagli rast u naredna 24 sata, naročito u slivu Nere, Peka, Mlave, Timoka i sa desne strane Velike Morave. Na pojedinim manjim tokovima i potocima ovih slivova može doći i do bujičnih poplava. Opasnost od poplava postojaće i u pojedinim predelima zbog nemogućnosti da ovodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu vode u kratkom vremenskom intervalu.

Trenutne temperature u većem delu Srbije kreću se od 18 do 24°C, u Beogradu je 19°C. Zlatibor meri 16°C, Kopaonik 14°C, a Sjenica 13°C.

Od sutra sledi stabilizacija vremena, pa će do kraja sedmice u Srbiji biti sunčano i sve toplije, uz letnje temperature.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.