HITNE MERE PROTIV BOLESTI: Lekarima ŠIROM zemlje naložena revizija vakcinalnih kartona!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2024, 12:41

HITNE MERE PROTIV BOLESTI: Lekarima ŠIROM zemlje naložena revizija vakcinalnih kartona!

Sve je veći broj zaraženih od bolesti koje se mogu sprečiti

U svetlu nedavnih slučajeva ponovne pojave velikog kašlja i malih boginja, pedijatrima u domovima zdravlja širom zemlje naloženo je da izvrše vanrednu reviziju vakcinalnih kartona kako bi se osigurala adekvatna zaštita dece.

Prema izveštaju RTV-a, u novosadskom Domu zdravlja ističu da je važno redovno kontrolisati vakcinalne kartone tokom cele godine, a ne samo tokom epidemija.

Upućujući >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << apel roditeljima, pedijatri ističu važnost otvorenog razgovora sa lekarima o svim dilemama vezanim za vakcine.

Dr Slobodan Maričić, iz novosadskog Doma zdravlja, izjavio je za RTV da, iako je broj antivaksera mali, njima je dato previše prostora u javnosti. Ističe da je veći problem prisutan među neodlučnim roditeljima i onima koji se plaše vakcinacije svoje dece.

- Očuvanje poverenja između roditelja i lekara je ključno. Ako to poverenje bude narušeno, cela priča oko imunizacije i zaštite dece bude ugrožena. Roditelji imaju pravo da budu neinformisani ili dezinformisani, ali zato smo mi tu da im pružimo prave informacije i razrešimo sve dileme u vezi sa vakcinacijom - naglašava dr Maričić.

U ovom kontekstu, pedijatri apeluju na sve roditelje da se obrate lekarima i da aktivno učestvuju u očuvanju zdravlja svoje dece. Redovna revizija vakcinalnih kartona, uz informisanje i otvoren dijalog sa stručnjacima, ključni su koraci u zaštiti dece od ozbiljnih bolesti poput velikog kašlja i malih boginja.

Izvor: Srbija Danas/Republika/Prenela: T.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.