HITAN TELEFONSKI RAZGVOR: Bajden prvi put sa palestinskim predsednikom, pre toga razmenio stavove sa Netanjahuom

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2021, 20:30

HITAN TELEFONSKI RAZGVOR: Bajden prvi put sa palestinskim predsednikom, pre toga razmenio stavove sa Netanjahuom

U izraelskom vazdušnom napadu danas je uništena 12-spratnica u Gazi u kojem su se nalazile kancelarije Asošijeted presa i drugih medija, a svi zaposleni su prethodno bezbedno evakuisani.

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa saopštio je da je sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom prvi put telefonom razgovarao o tekućoj eskalaciji sukoba u pojasu Gaze.

Razgovor Bajdena i Abasa prvi je između njih dvojice otkako je američki predsednik stupio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na dužnost u januaru.

BREAKING: Biden spoke on the phone with Palestinian president Abbas about the situation in Gaza. This was the first phone call between the two leaders since Biden assumed office

— Barak Ravid (@BarakRavid) May 15, 2021

Iako detalji o pozivu još nisu poznati, administracija Bajdena saopštava da konstantno radi na postizanju primirja između Palestine i Izraela, a predsednik SAD je danas takođe kontaktirao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Poziv je usledio nakon što su izraelske odbrambene snage (IDF) bombardovale zgradu u kojoj su se nalazile kancelarije stranih medijskih kompanija.

Izraelski premijer rekao je američkom predsedniku Džzefu Bajdenu da Izrael "čini sve da izbegne da povredi ljude koji nisu uključeni u borbu sa Hamasom i ostalim grupama u Pojasu Gaze", saopšteno je iz njegovog kabineta.

U saopštenju se ističe da je dokaz za to činjenica da su "ljudi koji nisu umešani u sukob" bili evakuisani iz zgrade u Gazi u kojoj su bile kancelarije više svetskih medija, pre nego što su je izraelske snage srušile, prenosi Rojters.

- Premijer je zahvalio predsedniku Bajdenu na podršci našem pravu da se branimo - dodaje se u saopštenju.

Pored dopisništva AP-a, u soliteru su se nalazile i kancelarije Al Džazire i agencije Frans pres.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.