HIPERINFLACIJA DOVELA NAROD NA RUB OČAJA: Cena kafe u kafićima skočila TRI HILJADE puta

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Okt.2020, 14:04

HIPERINFLACIJA DOVELA NAROD NA RUB OČAJA: Cena kafe u kafićima skočila TRI HILJADE puta

Venecuela ima jednu od najvećih inflacija zabeležnih u istoriji

Venecuela je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, sa izuzetno poljuljanom ekonomijom i hroničnom hiperinflacijom. Redovi ispred prodavnica i "divljanje" cena koji su potresali našu zemlju devedesetih, sada su slika i prilika ove države, koju okružuju Kolumbija, Brazil i Gvajana.

Blumberg je pomno pratio cenu šoljice kafe, poslužene u jednoj pekari u istočnom Karakasu. Njena cena je tokom poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 12 meseci skočila sa 16.000 bolivara na 520.000 bolivara, što je rast od 3.150 odsto.

Zatočena u brutalnom ekonomskom kolapsu, Venecuela odbija da javno objavi osnovne statistike. Zato je Blumberg kreirao sopstveni "merač" za merenje inflacije. Ovo je rezultat socijalizma u Venecueli. Tu žive ljudi koji masovno jedu ostatke hrane iz kontejnera.

Tu su i škole u kojima nema nastave i bolnice u kojima nema lečenja; redovi za kupovinu brašna, hleba i osnovnih lekova su, kako pišu strani mediji, "ponižavajući". Troškovi života su, sa druge strane, poslednjih godina naglo porasli. Venecuela je, inače, prva na listi zemalja sa najvišom stopom inflacije.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.