HILJADE METARA KUBNIH OTPADA: Nabujali Lim ponovo može da ugrozi deponiju (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2021, 13:59

HILJADE METARA KUBNIH OTPADA: Nabujali Lim ponovo može da ugrozi deponiju (FOTO)

Jedno od najvažnijih ekoloških rešenja u Srbiji bila je odluka o zatvaranju nesanitarne deponije Stanjevine kod Prijepolja.

Radi bolje zaštite planirana je izgradnja obaloutvrde koja će sprečiti da smeće sa deponije dođe do reke Lim, a kasnije i do Potpećkog jezera gde se prethodnih meseci nakupilo hiljade metara kubnih otpada.

- Sada je u toku izrada idejnog projekta za levu stranu Lima, celo naselje Zalug koje obuhvata teritoriju od Železničke stanice do >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kraja naselja Zalug. Još jedan projekat je vezan za Brodarevo, kako bi se uradila desna obala, gde se nalazi deponija Stanjevine - rekao je Esad Hodzić, zamenik predsednika opštine Prijepolje.

Zaustavljanjem izvoženja komunalnog otpada na deponiju Stanjevine zaustavilo se i obrušavanje plutajućeg materijala, ali veliki vodostaj može ponovo ugroziti deponiju  čime bi se ponovo napravio problem ne samo za Potpećko jezero nego i za ceo  limsko-drinski sliv.

- Vrlo je izvesno da će doći do realizacije ovog projekta i očekujem da će postupak izrade obaloutvrde biti ocenjen kao hitan. Paralelno će ići rekultivacija deponije Stanjevine i javna nabavka, tako da očekujem da će biti raspisana za desetak dana. Vrednost prve faze je 34 miliona dinara kojom će se vizuelno i tehnički, od magistrale i zapaljivanja zaštiti deponiju. Obaloutvrde dužine preko tri kilometara  ujedno  će zaštititi Zalug i dati mu potpuno novi izgled - dodao je Hodzić.

Delagacija Srbijavoda izašla je na teren kako bi videla mogućnost izrade zaštitnog zida.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.