HILANDARSKI KOLAČ JE PREVARA

Izvor: Kurir, 17.Avg.2010, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HILANDARSKI KOLAČ JE PREVARA

BEOGRAD - Kvasac koji se deli vernicima u Srbiji za spravljanje takozvanog hilandarskog kolača je prevara za narod, a verovanje da taj kolač donosi sreću

BEOGRAD - Kvasac koji se deli vernicima u Srbiji za spravljanje takozvanog hilandarskog kolača je prevara za narod, a verovanje da taj kolač donosi sreću onima koji ga prave je čisto sujeverje i besmislica, saopštio je manastir Hilandar.

- Naziv "hilandarski kvasac" ili "hilandarski kolač" nema nikakve >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << veze sa manastirom Hilandarom, niti to potiče iz manastira Hilandar - navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Dodaje se da u tom manastiru postoji pekara u kojoj se peče obični, uglavnom polubeli ili crni hleb, i da se prilikom njegovog spravljanja koriste brašno, voda, so i običan kupovni kvasac, a nikada mleko i jaja niti "hilandarski kvasac" jer tako nešto ne postoji.

Osim prevare vernika da postoji "hilandarski hleb", i receptura po kojoj se građani savetuju da ga prave zabrinjava upravu manastira.

Proces spravljanja "hilandarskog kolača" naime traje 10 dana, uz korišćenje mleka i jaja, što znači da to narušava post u vreme ustanovljenih postova.

U saopštenju se podseća da se devedesetih godina prošloga veka građanima delio kvasac za kolač pod imenom "amiški kolač prijateljstva", a 1999. godine pod imenom "ostroški hleb ljubavi".

Ista prevara, kako se navodi, ponavlja se od 2003. godine i nosi naziv "hleb prijateljstva iz Hilandara", a sada ponovo kruži priča o kvascu za "hilandarski kolač".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.