Izvor: B92, 01.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HIBER: KOD NAS SUDIJA SVE SAM RADI

Beograd -- Poslanici Skupstine Srbije usvojili su, u nacelu, 5 zakona iz oblasti pravosudja, koje je predlozio sef Poslanicke grupe Demokratske stranke Srbije Dejan Mihajlov. Usvojeni su predlozi zakona o uredjenju sudova, o sudijama, o visokom savetu pravosudja, o javnom tuzilastvu i predlog zakona o sedistima i podrucjima sudova i javnih tuzilastava.

Skupstina ce o amandmanima na predlozene zakone raspravljati u ponedeljak, 5. novembra, a do tada bi Vlada Srbije trebalo da dostavi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Parlamentu misljenje o podnetim amandmanima. Predsednik skupstinskog odbora za pravosudje Dragor Hiber u izjavi za B92 kaze da ce organizacionom semom, koju predvidjaju ovi Zakoni, biti skracen sudski postupak. "Sada ce los rad sudija, spor rad sudija, biti razlog i za jedan interni, disciplinski postupak unutar suda, koji se zavrsava upozorenjem. Ako upozorenje ne deluje, onda je tu razresenje. Pored toga, sudijama treba omoguciti uslove za bolji rad, pored plata. To je jedna promena mentaliteta. Kod nas sudija deluje kao covek koji sve sam radi. Tu su porotnici, ruku na srce, za dekoraciju, a strucni saradnici pomazu u tehnickim stvarima. U svetu ima mnogo manje sudija nego kod nas, po broju stanovnika, ali oni postizu vece efikasnosti jer uz svakog sudiju radi jedan mali tim. To je nesto sto moramo uraditi i kod nas", kaze Hiber.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.