HEROJSKI POGINUO u muslimanskoj zasedi: RATNA LEGENDA po kojoj su nazvani Panteri! Dao život za srpsku slobodu

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Sep.2018, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HEROJSKI POGINUO u muslimanskoj zasedi: RATNA LEGENDA po kojoj su nazvani Panteri! Dao život za srpsku slobodu

Ubijen 4. septembra 1992. na Rastošnici

Branko Pantelić Panter (35), komadant specijalne jedinice Garda "Panteri", Vojske Republike Srpske, poginuo je na današnji dan u muslimanskoj zasedi na majevičkom ratištu.

Pantelić je ubijen 4. septembra 1992. na Rastošnici kao pripadnik Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske, odnosno elitne specijalne jedinice Garda "Panteri" koja je po njemu i dobila ime, nakon što je herojski poginuo u borbi za odbranu srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naroda.

Posmrtno je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa srebrnim mačevima za vojne zasluge 1994. godine.

Pantelić je bio školovani oficir, pre ratnih dešavanja, a više puta je nagrađivan i pohvaljivan.

Podsetimo, kroz sastav Garde Panteri je prošlo oko 2.000 pripadnika, od kojih je preko 100 poginulo, a 800 je ranjeno. Komandanti brigade su bili Ljubiša Savić Mauzer i Branko Pantelić Panter. Brigada je učestvovala u većini operacija Vojske Republike Srpske: Sadejstvo, Lukavac, Drina i Štit.

Garda Panteri je osnovana 2. maja 1992. godine, a od 2. maja 1992. do 1. jula 1992. se zvala "Nacionalna garda Srpske autonomne oblasti (SAO) Semberija i Majevica". Jedinica se nalazila u sastavu Istočnobosanskog korpusa. Promenila je ime u "Panteri", u čast poginulom Branku Panteliću-Panteru. Njen osnivač je Ljubiša Savić Mauzer. U Bijeljini je osnovano Udruženje veterana Garde "Panteri".

Čuvene specijalne jedinice "Panteri" i njihovu hrabru borbu za slobodu srpskog naroda, opevao je u svojim pesmama Rodoljub Roki Vulović, muzičar i tekstopisac iz Bijeljine, muzička ratna legenda devedesetih, koji je proslavio Vojsku Republike Srpske.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.