HEROJI AMERIKE: Srpski vitezovi pod zastavom Sjedinjenih Država!

Izvor: Kurir, 20.Maj.2013, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HEROJI AMERIKE: Srpski vitezovi pod zastavom Sjedinjenih Država!

Mnogi od naših sunarodnika tokom decenija postali su nacionalni heroji Amerike i zaslužni građani

Milion Amerikanaca poreklom su Srbi! Naša dijaspora sve je veća u Sjedinjenim Državama, a mnogi od naših sunarodnika tokom decenija postali su nacionalni heroji Amerike i zaslužni građani. Srbi - američki ratni heroji nosioci su kongresne medalje časti, najvećeg američkog vojnog odlikovanja, kao i Legije za zasluge.

Mičel Pejdž - Mihajlo Pejić >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << (1918-2003), Drugi svetski rat

Ceo Drugi svetski rat Mičel Pejdž proveo je na pacifičkom ratištu kao marinac, gde je postao jedan od najvećih američkih ratnih heroja. Medalju časti zaradio je tokom čuvenih borbi na Gvadalkanalu 1942. godine. Kada su Japanci probili položaje američke vojske, Pejić, koji je komandovao mitraljeskim vodom, ostao je samjer su mu svi vojnici izginuli ili ranjeni. On je sam preuzeo mitraljez i odbijao neprijateljske napade sve dok mu pojačanje nije stiglo, sprečivši Japance u daljem prodoru.

Džejk Aleks - Aleksa Mandušić (1887-1959), Prvi svetski rat

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.